arhiva

VESELO, MLADALAČKI I DUHOVITO

U svetskom ambijentu Genex Impuls Hol-a, Hotela InterContinental sinoć je otvoren 18. Hypo Alpe Adria Fashion Week. Najprestižnija modna manifestacija u zemlji, koju organizuje Modni studio Click, u narednih sedam dana predstavice domaće dizajnere, svetski poznate brendove i specijalne goste iz inostranstva i kao sastavni deo programa Izložbu modnih detalja.

Čast da otvori program 18. Hypo Alpe Adria Fashion Week-a pripala je poznatoj modnoj kuci „Todor“. Ostatak večeri zauzeli su talentovani Boris Nikolić i grčki proizvodac donjeg veša „Minerva“. Svoje utiske sa ovog modnog dogadaja iznosi Ružica Mevorah, glavna i odgovorna urednica casopisa „Blic Žena“.


TODOR - Snezana Simeunović-Plazinić TODOR - Predrag Nerić


Minerva MinervaBoris Nikolić Boris Nikolić

„Na početku moram da uputim čestitke Modnom studiju Click na punoletstvu jedne manifestacije koja je obeležila drugu polovinu devedesetih i duh novog milenijuma formulisala i pre nego što smo u njega ušli. I to je njena najveća dragocenost. Čestitke i Nenadu Radujeviću. Vrlo je teško bilo opstati sve ove godine. Svake godine je sve teže jer je naša tekstilna industrija dugi niz godina u jednoj ozbiljnoj krizi, a Nedelja mode je opstala kao manifestacija koja je iz godine u godinu u raznim svojim segmentima bila sve bolja i bolja. Što se tiče ove prve večeri moram da kažem da je „Todor“ odličan u dečijem programu. Ovo je jedna jako dobra komercijalna kolekcija. Za mene je najveći kvalitet „Todora“ što svake godine vidimo napredak trikotažnog programa sa kojim su počeli i to je sad potpuno u liniji onoga što se radi u svetu. Posebno hoću da pohvalim svečani program koji su oni uveli, a koji je najzanimljiviji našem tržištu jer hronično nedostaje. U programu za tinejdžere zaista suvereno vlada Predrag Nerić, jedan od naših najboljih dizajnera, konstruktora i to akademski obrazovan.On je napravio jednu odličnu komercijalnu kolekciju u sjajnim bojama, ali i vrlo šik. U njoj ima originalnih ideja, kao što je trouglasti šlic ili mantil koji rekonstruiše, postepeno skraćuje i ide za žaketom. Sve bi to moglo da izgleda jako dobro i u vecim brojevima od 38 ili 40. Na kraju još jednom moram da istaknem sjajan kolorit kolekcije.

Što se drugog dela programa tiče „Minervino“ rublje je bilo vrlo korektno. Posebno mi se dopalo sve što je bilo u roze nijansama, od puder do boje mesa. Vrlo solidan program od veša do spavaćica i atletskih majica. Jedina zamerka koju imam je ta što su se deca mešala sa odraslima u prezentaciji veša i išla izmedu seksipilnih manekenki. Mislim da je to trebalo odvojiti.

I na kraju mladi i medijskom slavom ovenčani Boris Nikolic. Očekivala sam jedno, a dobila drugo. Boris je napravio jednu pre svega duhovitu kolekciju. Mislim da je to njen najveći kvalitet. Za jednog mladog autora Boris je vrlo mudro kroz kolekciju provukao tri komercijalna komada kroz jednu autorsku reviju. Pre svega jednu dobru žensku haljinu od svilenog žerseja, jednu dobru košulju, jednostavnu, prugastu i jedne muške pantalone. Praktično za svakoga po nešto. U jedoj priči koja je bila i umetnička i razigrana i vrlo nosiva svako je za sebe mogao da pronađe po nešto.

Sve u svemu jedno vrlo zanimljivo veče na samom početku Fashion Week-a. I bez obzira da li nam se nešto dopada manje ili više za mene je najvažniji utisak koji ostaje na kraju svakog FW. On je do sada uvek bio pozitivan, jer je svaki put donosio nešto novo i drugacije. Nadam se da će tako biti i sada.


IMPRESIJE

Mirko Todorović, vlasnik Modne kuće „Todor“

Fashion Week kao manifestacija, po meni je zaista sjajan. Nisam ni sumnjao da ce to biti dobro organizovano i posećeno. Mislim da ovo veče uspelo i želim Click - u puno srece narednih sedam dana. Drago mi je što vidim da je naša revija prihvaćena. „Todor” je tradicionalno vezan za revije dečije mode i mi smo u poslednjih sedam - osam godina uglavnom sa njima nastupali, a u poslednje tri – četiri godine smo priključili i kolekciju za tinejdžere. Deca ne bi bila deca da sve to nije bilo sjajno, maštovito, spontano... Videli ste kako je publika reagovala, izmamili su iskrene aplauze. Već godinama pratim tu ciljnu grupu i smatram da ne zaostajemo u trendu, u modelima, u pristupu. Puno truda je uloženo u ove kolekcije, ima mnogo rucnog rada, veza, štampe, maštovitosti u boji, videli smo kombinaciju džinsa, trikotaže, kepera koji se pere... Dakle sa strućne strane, to je jedna veoma teška i ozbiljna kolekcija.

Dragana Ugren, marketing Hypo Alpe Adria Banke
Po četvrti put uzastopno saradujemo sa Modnim studiom Click i to je više nego uspešna saradnja, a ono što se vidi svake godine, iz sezone u sezonu je visok nivo profesionalnosti i cinjenica da Beogradska nedelja mode stvarno ima jedan svetski nivo. Dečija kolekcija Todora mi se jako dopala, možda zbog raznovrsnosti boja, a u kolekciji za odrasle sam sebe pronašla u nekoliko modela koji su mi se svideli najpre po formi i po tome kako ističu ženstvenost.TODOR - Snezana Simeunović-Plazinić TODOR - Snezana Simeunović-Plazinić

Jelena Jocić, PR i marketing menadžer za Opel SCG, Makedonija, Albanija
Organizacija je dobra kao i svake godine, a sticajem okolnosti ove godine smo prisutni i kao partneri Fashion Week-a. Mislim da je dobro davati podršku ovakvim manifestacijama jer Nedelja mode se u Beogradu zaista pozicionirala kao jedna kulturna manifestacija, a večerašnje otvaranje sa „Todorom” je zanimljivo, najpre po spoju generacija na pisti, od dece ka odraslima, tako da svako može da pronađe nešto lepo i zanimljivo za sebe.

Snežana Dakić, novinar, autor emisije „U trendu“
Moj favorit u kolekciji Peđe Nerica su kombinacije sa puf - džepovima, bilo da su pantalone ili blejzeri. Celokupna kolekcija je aktuelna, u trendu, atraktivna i volela bih da se sve to pojavi u prodavnicama. Što se tiče dečije kolekcije, dobro je što postoji domaca modna industrija za decu budući da decu danas možete da obučete smo po basnoslovnim cenama koje ste u prilici da platite u tri prodavnice u gradu ili, ono što niko ne voli, a to su buvlja pijaca i razne tezge. Veliki pozdrav „Todoru“, mislim da je kolekcija šarmantna i da će usrećiti mnoge roditelje i mališane.

Aleksandar Pašić, direktor marketinga kompanije McDonalds
Višegodišnje iskustvo u saradnji sa Modnim studiom Click u okviru Beogradskog Fashion Week-a, kojim smo oduševljeni, je dovoljan razlog da se svake godine vraćamo ovom partnerstvu. Prvo što mislim da su akcije kao što je Fashion Week dobre za urbanizaciju Beograda, za širenje optimizma i pozitivnog duha, ali i opšteg shvatanja o modi, modernom i umetnosti. Ja se uvek radujem onim revijama koje su malo ekscentrične i koje imaju neku umetničku dimenziju, ali je i otvaranje sa jednom klasičnom revijom, kao što je „Todorova”, na kojoj smo videli klince u ulozi manekena, proteklo zaista lepo i zanimljivo.


Predrag Nerić - TODOR Predrag Nerić - TODOR

Vuk Brajovic, PR menadžer agencije „Prominent“ i „Pume“
Fashion Week je jedna produkcija koja ima deset godina tradicije iza sebe i svako otvaranje u meni izaziva radost, kao i osecanje da cu videti mnogo toga dobrog i interesantnog što rade naši, ali i gostujuci kreatori. „Todorova“ revija je sjajna. Predrag Nerić sebe prevazilazi svaki put i ovo je stil koji se može videti u najpoznatijim robnim markama širom sveta. Izvrsno. Takođe, nikada nisam video tako dobro uradenu kolekciju za decu. Voleo bih da budem otac!

Dijana Macura, docent Savremenog odevanja na Akademiji lepih umetnosti
Oduševljena sam idejama koje sam videla u kolekciji Predraga Nerića, koji je uspeo da od bazične i komercijalne kolekcije napravi nešto što jeste klasika, ali veoma zabavna. To je uspeh i stajlinga koji je napravio tu atmosferu i pricu, ali i samog promišljanja kolekcije. Osetila sam da je ta klasicna linija u bazičnoj kolekciji zapravo vrlo laka i spremna za nošenje. Njegov potpis iskusnog industrijskog kreatora, koji zna šta radi i zna kome je to namenjeno, ovde je apsolutno vidljiv. Deca, kao i uvek, daju vedrinu i polet svakoj reviji. Što se tiče kolekcije, sve je praktično, nosivo, veselo, ima dodira sa trendom i odgovara dečijem razmišljanju i pokretu. Ovde se vidi šta je to dečiji svet. Deca treba da budu deca i ovde jeste napravljena njihova prica.


Predrag Nerić - TODOR Predrag Nerić - TODOR

Jelena Maćić, make – up artist
Ja sam standardno oduševljena „Todorovom“ dečijom kolekcijom i jako mi je drago što uopšte postoji modna kuća koja se bavi dečijom modom na tako ozbiljan način, što se tiče dizajna, kvaliteta, materijala... I moje dete nosi „Todor“. Kada se radi o tinejdž kolekciji, ja je zaista tako ne doživljavam, jer ja nisam tinejdžer, a njihove stvari nosim. Mislim da su to stvari i za odrasle, da može da ih nosi svaki savremeni muškarac i savremena žena. Sve najbolje.

Natalija Obrenić, modni kreator
Osvežavajuće kao i uvek i mislim da sa Predragom Nericem ljudi iz „Todora” imaju pravu kartu za inostranstvo. Mislim da je ovo sve jako savremen i odlicno prilagoden trend industrijskoj proizvodnji i nekom masovnom tržištu. Posebno mi se dopao kolorit, rafinirana upotreba intenzivnih boja sa ovim puderastim i pesak tonovima ali i dorada kod Nerica, interasantna upotreba nezavršenih i porubljenih delova trikotaže, krojevi su jako interesantni, posebno na bluzama i gornjim delovima odeće.

O reviji donjeg rublja „Minerva“ i kolekciji Borisa Nikolića

Olja Ivanjicki, slikar
Dobro je što je veš bio lepo kombinovan sa čizmama, rukavicama, pojasevima, da ne bude baš da su savim neobučeni, jer ipak je neprijatno, ja mislim i nama, da gledamo samo veš. Ipak on nije za publiku, nego za neku drugu priliku, mada naravno, treba da se prikaže. Ja mislim da bi možda mogao da bude malo izazovniji, ne tako skroman. Boris je bio u svom stilu. Možda sam ocekivala malo više. Mislim da kolekcija nije dovoljno izoštrena.


Minerva Minerva

Irena Mišović, novinar
Ja volim Minervu, mislim da su jako slatki, i to je jedan zgodan veš pogotovo za tinejdžere, posebno mi se dopadaju njihove pidžame. Lepo je što svoj program razvijaju i vrlo ozbiljno razmišljaju kako veš može da postane deo autfita. Revija Borisa Nikolica je vrlo interesantna i vrlo vesela i mislim da je Boris jako lepo podvukao tu liniju trenda pedesetih kroz strit look i Merlin Monro imidž, poput Gven Stefani u sadašnjem vremenu, tako da cak mislim da je ovo možda jedna od njegovih najboljih kolekcija. Boris je uvek imao duha, sad se još više opustio, pa mi se posebno dopadaju ovi brkovi na devojkama i cela ta nekakva dvosmislena prica.

Nebojša Babić, fotograf
Mislim da Fashion Week sa ovim pocetkom obecava da ce biti jedan od boljih. Što se tice „Minerve“, mislim da je stajling bio dobar, ali mislim da je ove veceri dominirao Boris, i kolekcijom i svim propratnim efektima kao što je muzika i rasveta. Mislim da je revija bila odlicna, kao i izbor manekena. Click je pokazao da ima lepu novu postavu manekena, a Boris vidan napredak u svojoj kreativnosti. Kombinacija glamura i androgenosti je meni bliska kada želim da napravim neki pomak u fotografiji. A Boris je uvek inetresantan za fotografisanje.

Bata Spasojević, modni kreator
„Minerva“ se iz godine u godinu predstavlja na Fashion Week - u, ali mislim da su ranije kolekcije bile bolje u stajlingu, ali je zato tu kvalitet i „Minerva“ je po tome vec dokazana. Što se tiče Borisa Nikolića vidi se već prepoznatljiv autorski pečat. Boris je jedan od retkih dizajnera koje ja pratim i vidi se da sledi neki svoj autorski put. Sve je vrlo prepoznatljivo i dobro. Dopada mi se, posebno muški deo kolekcije. Interesantne su kombinezon pantalone, a što se tiče stajlinga, sve je lepo povezano. Vidi se dobra škola.

Vladimir Stanković, marketing menadžer NIKE
I ranije sam gledao Minervine revije i mislim da je ovo jedan veliki korak napred, samo što je možda stajling mogao da bude malo maštovitiji. Revijom Borisa Nikolića sam potpuno oduševljen – devojke su izgledale zanosno i premda sa brkovima, vrlo seksi, a mislim da bi muški deo kolekcije mogao da edukuje mlade muškarce i ohrabri ih da razmisle o svom oblacenju. Posebno mi se dopada kolorit, narocito ova upecatljiva zelena, kao i krojevi pantalona i patike Nike koje je on odlicno iskoristio kao modni detalj u sofisticiranoj varijanti garderobe.


Boris Nikolić Boris Nikolić

Sandra Perović, novinar
Veš je urađen u poprilično casual stilu i namenjen je za svakodnevnu upotrebu, a ne za specijalne prilike. Posle revije Borisa Nikolica imam nekoliko asocijacija: lajt motiv Merlinka, veštacko cveće, brkovi, zelena i crna boja, a poruka je uniseks i aluzija na CK One. Dosta ekscentricna prezentacija Borisove kolekcije koja me je pomalo podsetila na kostime iz nekog filma. Mislim da ovde nije rec o modi za svakodnevnu upotrebu i za svaku priliku i ova revija ostavlja jak utisak o autorskoj kolekciji, koja je tematski dobro osmišljena i koncipirana.

Zoran Štetin, tehnički urednik Burde
Malo sam zakasnio pa nisam do kraja ispratio reviju veša. Kolekcija Borisa Nikolića je vrlo originalna, mnogo mi se svidela čitava prezentacija i uopšte muzika koja je fenomenalna i na najbolji nacin oslikava duh Borisovog rada, tako da je opšti utisak odličan. Muški deo kolekcije je veoma kreativan i inventivan, a siguran sam da bih neke modele i sam nosio.

O izložbi savremenog nakita „Your sweetness is my weakness“ Gordane Perenčević

Zoran Bosanac, modni konsultant iz Pariza
Kao što koncept u svetu, kada su u pitanju ovakve manifestacije, ide u korak sa savremenošcu i pokušava da izbegne komercijalnost, tako je i odabir ove galerije za prezentaciju nakita doprineo svežem imidžu FW- a. Gordanin rad poznajem od ranije i da smo u Parizu ovaj nakit bi bio na modelima, ovde je izložen, a samim tim nam je pristupacniji.


Gordana Perenčević

Boba Latinović, glumica
Svake godine uz veliku radost koju nam donosi FW u vidu zanimljivih revija i novih trendova postoje i raznovrsni prateći programi, a ova izložba kao prva od njih predstavlja najbolji uvod za nedelju koja je pred nama. Epitet savremenosti kod ovog nakita najbolje se ogleda u razlicitim asocijacijama kada ga pogledate: minduše u obliku sijalica, minduše u obliku kutijice za kontaktna sočiva ili čokoladne ogrlice.