arhiva

.NAŠE, A SVETSKO!

Program četvrte večeri Hypo Alpe Adria Fashion Week-a doneo je beogradskoj publici dah svetskih modnih metropola zahvaljujući Roksandi Ilinčić i Aleksandru Protiću. U drugom delu večeri predstavili su se ATEKS sa linijama Moda Mi, Spaces i Studio It i i OOOPS. Svoje utiske sa ovog modnog dogadaja iznosi Marina Kosanović, glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja magazina ELLE.

"Oduvek sam mislila da je značajno za ovu modnu scenu, mlade dizajnere i Fashion Week da imaju priliku da vide kako se neki ljudi, koji su ovde počeli, pa otišli odavde, razvijaju i šta im se dešava. Zbog toga sam zahvalna Click-u što nam dovodi te naše strance i to iz dva razloga. Prvi je da vidimo dokle su oni stigli u tom, daleko težem, svetu u modnom smislu, a s druge strane da nam kroz svoje kolekcije prenesu šta se dogada u svetu. To je ono lepo što nam oni i FW donose. A ono što nije lepo je pitanje: koga smo mi pustili da ode? U tom smislu nastup Roksande Ilinčić i Aleksandra Protića jeste reper čime ova zemlja raspolaže i koga je na žalost pustila da ode. Što se Roksande tiče ona je na putu da postane vrlo etablirano ime londonske modne scene. Ono što je pokazala večeras zanimljivo je sa više aspekata. Činjenica je da ona stvara na jednoj žestokoj modnoj sceni koja je uvek imala konotaciju alternative, nečega što će tek stići, nešto što je po definiciji žestoko. U celom tom okruženju Roksanda već godinama stvara nešto što je izuzetno ženstveno. Ta vrsta senzibiliteta koji ona jeste ponela odavde i odnegovala tamo sam po sebi jeste nešto posebno. Njen rukopis jeste prepoznatljiv i ona ženstvene momente, kao što je ruža, provlači iz kolekcije u kolekciju na sve suptilniji način. Senzibilitet cele kolekcije jeste ženstvenost, ali je u koloritu pokazala nešto sasvim drugo. Pokazala je teške i vrlo "skupe" boje. Elegancija koju ona predstavlja kroz ovu kolekciju mene je asocirala na neka lepša i srećnija vremena. U svakom slučaju zaslužuje aplauz.


Aleksandar Protić Aleksandar Protić


Roksanda Ilinčić Roksanda Ilinčić


Ooops Ateks


S druge strane, sa potpuno drugog podneblja, stiže nam naš čovek Aleksandar Protić. Inspiracija Portugalom, gde živi i radi, nazire se u ovoj kolekciji kroz tople boje koje je koristio. On je dizajner drugačijeg senzibilitea od Roksande. On kreira za samosvesnu, slobodnu i ženstvenu damu na jedan drugi način. Kod njega postoji dosta mudro upotrebljenih falti. Tu se nazire jedna izuzetna linija ženstvenosti u prilično urbanoj kolekciji. I ovoga puta je pokazao da je bio i ostao majstor konstrukcije. Odlična revija. Nekada vrlo ugledna modna kuća ATEKS na vrlo pragmatičan način pokušava da održi korak sa onim što se u svetu mode dogada, a na tržištu kao što je naše. Linije koje smo pod kišobranom „Ateksa“ videli večeras su prilično komercijalne, što ne znači da su one lišene nečega što je aktuelno. Naprotiv. Tu su prošetali komadi odeće od džinsa, preko rolki, sukanja, kompleta od kože. Sve su to komadi odeće koji nikome ne mogu da prave zbrku u ormaru niti da štete. „Ateks“ je pokazao da ima svoju klijentelu i kupce i verujem da je to publika koja nije žrtva mode. Mislim da je u tom smislu „Ateks“ vrlo korektno uradio svoj posao.

Verujem da je Modna kuća OOOPS navikla publiku Fashion Week-a i svoje klijente, da njihova revija uvek, bude promenada poznatih ličnosti, ali i modna prezentacija. Tako je bilo i ovoga puta. Sa te tačke gledišta, odnosno sa marketinške tačke gledišta oni su očigledno našli model po kome funkcionišu.

I dalje navijam za Fashion Week koji je iz jednog pionirskog poduhvata izrastao u najvažniju modnu manifestaciju u ovoj zemlji, i ne samo modnu.To je ona čuvena kockica u mozaiku koja gradi imidž Beograda. FW je godinama radio na nečemu što je kultura u širem smislu. Želim Fashion Week-u da raste i postane sve bolji i bolji.


IMPRESIJE

O modnim revijama Roksande Ilinčić i Aleksandra Protića

Bebi Dol, pevačica
Ja sam Protin fan već deset godina i strašno mi je drago da je napravio reviju večeras, a naročito mi je drago da je upriličena iste večeri kada i revija Roksande Ilinčić. To je beogradska moda koje je otišla mnogo dalje. Meni je stilski njegov rad potpuno jasan i strašno mi je drago da se, očigledno, nalazi na pravom mestu koje ga inspiriše i na kome može da radi, jedino mi je žao što nije ovde sa nama.

Miša Obradović, fotograf
Jako su mi se dopale obe revije. Roksandina revija me, sa materijalima i krojevima, koji su jako romantični, podseća na duh pariskog haute couture-a i Diora. Prota je, čini mi se, dosledan svom stilu i takode mi se jako dopala kolekcija. Obe kolekcije su prave kolekcije od početka do kraja i to je moj utisak uvek kada na Beogradskoj nedelji mode gledam revije stranih dizajnera, i sada, posle revija naših kreatora koji rade van zemlje. Postoji jasna koncepcija kod oba autora sa niti koja ide od početka do kraja i koja je smislena, a to daje kolekcijama na težini i vrednosti.


Aleksandar Protić Aleksandar Protić

Jovana Božović, modni urednik magazina Story
Revija Roksande Ilinčić za mene je božanstvena kao i uvek, oduševljena sam sa njenim stilom sa malo detalja i super materijalima. Prota mi je super, mada mislim da mi je bio zanimljiviji prošle godine. Zajedničko im je da se vidi da stvaraju u inostranstvu i da su to trendovi koji su aktuelni.

Jelena Stevančević, modni kreator
Ovo nije moj senzibilitet ali uvek volim da vidim šta kolege rade u inostranstvu. Oseća se taj nivo koji je tamo zastupljen u profesionalnom smislu i iz te perspektive stvarno poštovanje prema mojim kolegama. Kod Roksande mi se svida forma koja se širi od grudi i tih par modela koji su takvi, dok mi se kod Prote prvenstveno svidaju materijali i divna haljina koja je i na pozivnici.


Roksanda Ilinčić Roksanda Ilinčić

Valentina Obradović, modni kreator Modne kuće AMC
Oboje su fantastični i vrlo se oseća svet u njima i energija koja je tamo odakle oni sad profesionalno dolaze. Mi koji smo ovde sa mnogo manje slobode i mnogo manje srca doživljavamo čitavu modu. Posle svih revija koje sam odgledala, ovo ostavlja najjači utisak jer pokazuje neverovatnu slobodu u umetničkom i modnom smislu. Posebno su mi se dopale Roksandine konstrukcije koje su potpuno nestvarne pa mi je jasno zašto, npr. Bjork i neke druge zvezde nose njene modele.

Maria Jelesijević, slikar
Kolekcija Aleksandra Protića je maksimalno prefinjena kolekcija, sa jako dobrim odabirom svila, konstrukcija je sjajna, svaki štep i svaki porub je jako precizno i proračunato odraden što je jako lepo jer to nemamo često prilike da vidimo. Dakle kompletan utisak je na najvišem nivou.


Aleksandar Protić Roksanda Ilinčić

Biljana Cincarević, slikar
Žao mi je što su Prota i Roksanda zajedno išli iste večeri jer je utisak toliko jak i oni po meni nose ovaj Fashion Week. Kod oba dizajnera se odmah vidi da stvaraju van zemlje jer je kod nas svaki umetnik pod nekim negativnim uticajima, koji manje ili više, na kraju utiču na njegov rad. Kod njih se, naprotiv, vidi jedna umetnička sloboda i neopterećenost da se nešto mora dopasti sredini u kojoj se nalaze. Lepo je videti ljude i njihov rad nesputane u umetničkom stvaranju.

Marija Tarlać, manekenka
Sve je bilo božanstveno. Revije sam gledala sa drugaricama koje su predstavnice velikih firmi kod nas i one su potpuno oduševljene. Pola stvari bih kupila, to valjda govori kakav mi je utisak.

O modnim revijama ATEKS i butika OOOPS!

Milica Gaćin, voditelj emisije „Nedeljno popodne“, RTS
Desilo mi se da sam za kratko vreme drugi put u životu pozvana da radim kao maneken, tako da u tom smislu nije bilo treme. Bilo mi je interesantno i utoliko što sam srela nekolicinu poznatih ljudi, kolega sa kojima se nisam neko vreme videla. Modeli su lepi, Dragana je vrlo prijatna, tako da imam vrlo pozitivno iskustvo. Ne bih nosila sve, naravno, ali možda po nešto. Jako su mi se dopale cipele koje sam nosila na reviji.

Milutin - Mima Karadžić, glumac
Prvi put u životu sam izašao na ovu vrstu scene i mislim da je bilo odlično. U modu se ne razumem, ali mislim da je sve bilo uredu. Ja volim da vidim lepe ljude koji šetaju pistom. Šta god da obuku.


Ateks Ateks

Jelena Bumbić, Stankom TV
ATEKS je prikazao jednu vrlo obimnu komercijalnu kolekciju, koja je pokazala da ova kuća ide korak napred. Ono što moram izuzetno da pohvalim, to je stajling koji je bio vrlo nenametljiv, vrlo primeren i sve je bilo jako dobro uklopljeno. Bilo je mnogo zanimljivih modela i drago mi je da Ateks posle devedesetih staje na noge na pravi način i da ima mnogo toga kvalitetnog da ponudi.

Ana Franić, glumica
Ovo je druga revija koju sam do sada uradila i meni je lično to sve vrlo neprirodno, taj osećaj da svi sede i gledaju u mene kako šetam, tako da imam veću tremu kada izadem na pistu nego na pozorišnu scenu. Što se Ooops-a tiče, mi već skoro dve godine u butiku snimamo seriju („Mješoviti brak“), u kojoj i nosim njihove modele, tako da sam dobro upoznata sa svim tim kolekcijama, imam dosta tih stvari i dopadaju mi se. Posebno mi se dopada ono što sam nosila na kraju revije, beli žaketić sa vezenim cvetićima. To bih nosila i privatno, vrlo rado.


Ooops! Ooops!

Radmila Radenović, voditelj emisije City, RTV Pink
Kolekcija je nosiva, revija vrlo komercijalna, u svakom smislu, što podrazumeva to da javne ličnosti nose i privatno ove modele, a ne samo na sceni. Neke delove kolekcije bih i ja vrlo rado nosila. Svrha mode i jeste da postane pristupačna i nosiva, a to se najbolje postiže tako što poznate ličnosti reklamiraju brend. To rade i mnoge kuće u svetu.

Sandra Perović, filmski kritičar
ATEKS, na prvu loptu arhaično zvuči. Podseća na neka prohujala vremena kad je slovio za jednu od najprestižnijih modnih kuća. ATEKS opstaje i u vreme sve veće konkurencije, što je dokazala i Fashion Week prezentacija. Dakle, moda za sve, za svakog i za svaku priliku, od donjeg veša, preko klasične, elegantne muške i ženske linije, kao i sportskih formi, a sve je finalizovano kožnim mantilima inspirisanim filmskim serijalom Blejka Edvardsa o ružičastom panteru. Sigurna sam da se ove kolekcije neće zadržati samo na modnoj pisti.


Ateks Ooops!

Danko Runić, magistar ljudskih prava i demokratije
Lepo je da u Srbiji konačno čak i modna industrija pokazuje da je sve na nivou. Divno je videti da su te neke domaće konfekcije, koje smo svi prezirali i zaobilazili, konačno postale konkurentne i da mogu nešto da prikažu na Fashion Week – u. Jako mi se dopala kožna kolekcija ATEKSA, kao i donji veš, a u ostalim kolekcijama ima dosta stvari za svakodnevnu upotrebu, tako da ne moramo hrliti u inostranstvo da bismo kupili šta nam treba, već sve možemo naći i kod nas. Ja bih ove modele svakako nosio, posebno kožu.

Sanja Papić, Miss Srbije i Crne Gore 2002.
U kolekciji OOOOPS–a sam našla par zanimljivih čizama Ono što se dosta forsira ove godine, a to su te glomazne čizme, koje ni malo nisu ženstvene, to je nešto što bih izdvojila kao „ne“ za ovu sezonu, mada to moda diktira. Materijali su bili izuzetni, zapazila sam da su boje dosta slične onima od prošle godine, to su te neke tamnije nijanse braon i crna. Mislim da su obe revije odlično izgledale. Druga je šarmantna, mislim da se ženski deo populacije dosta potrudio na sceni i da su dale dosta energije, pa je sve to jako lepo izgledalo. Bilo je par elegantnih modela od kože (ATEKS) i, u suštini, sve može jako lepo da se iskombinuje za neku elegantnu poslovnu varijantu, a bilo je i lepih sportsko - elegantnih stvari.

Čeda Čvorak, grupa „Luna“
Večeras sam imao specijalan razlog da dodem na reviju, jer je Maja bila jedan od učesnika. Podržavam Fashion Week, jer dovodi svet u Srbiju, a i Srbija sa njime odlazi u svet. Mislim da Nenad to radi sve bolje i bolje. Ovo su bile kolekcije koje su ponudile za svakog po nešto. Ja, kao laik i ne očekujem da se sve to nosi na ulici. Ima onoga što je preslobodno, što je samo kreacija, ali na nekoj sceni, naravno da je primenjivo. Estrada ima to pravo koje obični život sebi ne daje, da bude slobodnija, perverznija, bezobraznija... Tako doživljavam i neke komade koje smo večeras videli. Ovi neprofesionalni manekeni su stvarno bili zanimljivi, jer su sa mnogo više entuzijazma uradili posao.

Mirka Vasiljević, glumica
Ja sam počela sa manekenstvom tako da mi ovo nije strano, dobro sam se snašla, sve je bilo opušteno, a čak i da sam pogrešila ne bih imala nikakav problem. OOOPS ima jako lepe modele, ja sam zadovoljna, imam neke stvari iz ovog butika i rado ih nosim. Drago mi je što su me pozvali da radim ovu reviju.