Hanuschka

Hanuschka – Identité–off season collection

 

Kolekcija „Identité“ oslikava duboku povezanost dizajnerke sa Bosnom i Hercegovinom, zemljom njenog porekla. Leta provedena kod bake inspirisala su je da uči o velikoj lokalnoj istoriji i tradiciji koja su se duboko utisnula u njen modni pravac.

Njena veština izrade i prepoznatljiva estetika izgrađena je na bosanskim simbolima, motivima i običajima. Uzorci inspirisani tradicionalnim nošnjama, velike livade poljskog cveća i odvažni krojevi lokalnog patrijarhata, ono su što kolekciju čini tako jedinstveno odvažnom. Dizajnerka se igra sa modernim vremenima i tradicionalnim vrednostima, koristeći preostalu zalihu tkanine za presvlake iz lokalne fabrike nameštaja. Spaja nespojivo i pretvara mušku tradicionalnu bluzu u modernu mini haljinu s velikim volanom spreda. Balans između modernizma i tradicije najbolje predstavljaju materijali – kombinacija presvlake i sjajnih detalja, ali i simbolizuju samorazvoj i samorefleksiju ličnosti dizajnera. Veliki i obimni volani oslikavaju bogatstvo istorije i tradicije, kojih se neretko ljudi stide i zovu ih staromodnim. Cilj kolekcije je oživeti vrednosti tradicije u nama i tako tok života bar malo usporiti.

Hanuschka brend, koji potpisuje mlada dizajnerka Elhana Tihak, kroz upečatljive artikle karakteriiše ručna izrada, “made in BiH” etiketa i važnost osećaja u odeći koju nosimo. Elhana Tihak je poreklom iz Bosne i Hercegovine, ali je odrasla u Austriji. Studirala je modni dizajn na Fashion Design Institutu u Dizeldorfu, a nedavno je i magistrirala modni menadžment na univerzitetu u Rimu. Karijeru je počela radeći kao asistent u poznatom londonskom brendu “Erdem”, posle čega je lansirala svoj prvi brend – Hanuschka. Elhana svoj dizajn temelji na veri u snagu i veštinu izrade. Um i ruka rade zajedno kako bi oživeli maštu i doneli inovaciju u tradicionalne veštine izrade. U srcu je pripovedačica koja kroz svaku kolekciju priča priču žene u društvu, kao i o važnosti kvalitetne i unikatne mode.