Aleksandra Lalić

LalicA brend/projekat/koncept iza koga verovanjima, zanatom i rizikom stoji Aleksandra Lalić, više od deceniju preispituje popularni koncept “ženstvenosti”. Namerno ili slučajno, birajući modu i odevanje kao sredstvo, njeni komadi su studije slučaja dekonstrukcije tradicionanalnih i savremenih percepcija ženske anatomije, ženske pozicije unutar društvene strukture i mogućnost njene transformacije usled društvenih pomeranja. Formu po formu, ona gradi mogućnost drugog, trećeg ili nepredviđenog poimanja ženske pojavnosti, objektivne stvarnosti ili pak samo dugoročne fantazije. 

My Sweet Girl, So Scared You Forgot About Death

Ova few seasons kolekcija je skup odevnih predmeta nastalih kao komentar simulakruma recentne stvarnosti. Opterećena je pokušajem prilagođavanja na novu. Oslobođena je tematizacije, ona je samo teza da jedan brend, može biti živa kategorija, uslovljena dovitljivošću svog odgajivača.

Njen koncept nije ništa drugo, do okolnost u kojoj nastaje: započeta kao prolećna kolekcija,  definisane palete, teme, reminiscencije u formi na određene istorijske elemente, prekinuta je Koronom, zaključena kao zimska, u okolnostima globalne neizvesnosti.  Suočavajući se sa nepoznatim, bez toksičnog pozitivizma, ne ignorišući teškoću adaptacije, LalicA promoviše mogućnost modne priredbe u doba pandemije, kao profesionalno – životni paradoks. Ali I ne zaboravljajući da je moda samo jedno od ekstatičkih društvenih raspoloženja stimulativnih za proizvodnju osećaja pripadnosti kolektivu/mnoštvu.