Postoji u našem narodu predanje koje kaže da, dok se tka niti se vezuju za nebo. Niti su početak svake tkanine, niti povezuju i postaju neraskidive.

Kolekcija NITI – jesen zima 2024-2025,  prezentovana je 25.februara 2024.godine, na Milanskoj nedelji mode sa 34 vizuala, 47 odevnih komada koji su predstavili modnim znalcima i profesionalcima, ljubiteljima mode i italijanskim medijima i prijateljima, potpis Atelje Igor Todorović. Kolekcija u estetici sastavljena od brižljivo izabranih tkanina, na tragu ručnog tkanja i elemenata nacionalnog nasleđa. Korišćena je najprestižnija grupa svila i konstrukcijskih rešenja koja su autorski pečat Ateljea Igor Todorović.

Kolekcija sadrži i posebno, rukom izrađena, pletiva u formi džempera i šalova, od vune autohtone ovce Pramenka sa obronaka planine Zlatibor u zapadnoj Srbiji. Hiljadu prepleta na svakom od komada priča priču o prirodi i vuni, opranoj na reci Rzav, od koje je nastao deo kolekcije NITI. U izazovnom pristupu, u formi odevnih komada i tehnološkim inovacijama u pletivu, reinventujemo nasleđe, predene vune i vešte ruke koje su ih izradile. Svaka ovca daje oko 3,5 kg vune, a na pašnjacima u Srbiji ih ima preko 50.000, i isto toliko razloga da obnovimo te niti koje je prve utkala u svet Dobrila Smiljanić – srpska kraljica pletiva. U saradnji sa Institutom za vunu iz Biela – Italija, dobili smo i verifikaciju kvaliteta vune koju smo koristili, ljubaznošću profesorke Todorovski sa kojom smo realizovali ove odevne komade.

Na taj način kolekcija pored modne javnosti izazvala i dodatne reakcije vezane za ekološku osvešćenost i odgovornost u novom komunikacijskom kodu savremenog modnog dijaloga.

Na taj način kolekcija pored modne javnosti izazvala i dodatne reakcije vezane za ekološku osvešćenost i odgovornost u novom komunikacijskom kodu savremenog modnog dijaloga.

Još jedna posebna zahvalnost vezana je i za muziku koja je na poseban način pocrtala kompletnu prezentaciju i utisak kolekcije NITI, koju dugujemo gospodji Dragici Radosavljević Cakanoj, Nikoli Micevskom i Aci Sofornijeviću. Zahvaljujući kompozicijama koje su korišćene kao muzička podloga, muzika sa ovih prostora obojila je veče prezentacije na vrlo emotivan i poseban način.
Sa više od tristotine zvanica među kojima je bilo mnogo ljudi iz sveta mode, umetnosti, filma, javne i privredne scene Italije, kolekcija NITI bila je i tema posebnog priloga na italijanskoj nacionalnoj televiziji RAI, kao i kanala MEDIASET-a, brojnih novinara i predstavnika socijalnih mreža.
Hvala timu Atelje Igor Todorović, kao i Gdji Aleksandri Kolarski i njenom timu, na bezrezervnoj podršci u realizaciji ove prezentacije, sastavljene od komada na kojima se radilo više od 460 sati.