Koje tkanine su dobar izbor, i kako se brinuti o njima?

Brend Perwoll već dugi niz godina nastoji da promoviše sporu modu, kao i da podstakne dizajnere i konzumente mode na održivost u njihovom svakodnevnom pristupu. Saradnja, koja je u tom cilju nastala sa istaknutim modnim događajem Belgrade Fashion Week, nastavlja se i ove godine, i to prožeta sloganom #RethinkNew, koji podstiče ljude da razmisle o neophodnosti kupovine nove, i upotrebi obnovljene odeće.

Zaštita koju Perwoll pruža odeći čini je blistavnom i nakon više pranja, a za najbolje rezultate važan je izbor tkanina pri kupovini, kao i briga o njima.

Koje tkanine su dobar izbor, i kako se brinuti o njima?

  • Pamuk je prirodan materijal koji je topao i udoban za nošenje, i vrlo je lak za održavanje. Pamučna odeća može se prati i peglati na visokim temperaturama, a ukoliko je tkanina obojena najbolje je prati je u veš mašini na temperaturi ispod 60 stepeni, kako ne bi izbledela.
  • Džins je materijal koji nikada ne izlazi iz mode, a u osnovi je napravljen od pamuka. Za njegovo održavanje potrebno je prati ga u veš mašini na temperaturi manjoj od 60 stepeni, dok bi svaki komad odeće od džinsa pri prvom pranju trebalo prati odvojeno. Takođe, za džins trebalo bi koristiti proizvode namenjene osetljivim tkaninama, bez optičkih izbeljivača.
  • Vuna,jednom obojena, više ne gubi boju, i poznata je kao prirodan materijal koji odlično greje. Za pranje vunene odeće, osim proizvoda koji su namenjeni za njenu negu, neophodno je koristiti i nežniji program veš mašine, koji ne skuplja odeću, nakon čega se vuna ne sme sušiti u mašini za sušenje veša.
  • Lan,takođe prirodnog porekla, prija svim tipovima kože i stvara vazdušast osećaj i kada je nošen na visokim temperaturama, a prepoznatljiv je i po tome što se lako gužva. Lanena odeća može se prati u veš mašini na niskim temperaturama, i suši se isključivo prirodnim putem. Peglanje lanene odeće zahteva da ona bude vlažna, i visoku temperaturu pegle.

Biranjem prirodnih materijala pri kupovini odeće biramo i održivost mode i očuvanje naše životne sredine. Osim toga, svakom komadu odeće potrebna je pažnja i dugotrajna nega, kako njihov sjaj ne bi iščezao i kako bi imali što duži životni vek.

Perwoll deterdženti sačuvaće izgled i boju svakog komada odeće, i učiniće da tkanina bude glatka i blistava kao prvog dana. Čista odeća koja miriše divno učiniće da se osećate samouvereno i spremno za sve nove pobede koje vas očekuju.

Istaknuti dizajneri imaće priliku da se kroz svoje neverovatne kreacije predstave u okviru najpoznatije domaće modne manifestacije, koja će i ove godine će poneti naziv Perwoll Fashion Week.