52. Perwoll Fashion Week otvoren revijom TRANSFORMACIJE

Perwoll Fashion Week svečano je otvoren revijom TRANSFORMACIJE na kojoj je svoje kreacije prikazalo 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja.

Revija je realizovana u saradnji sa Forumom slovenskih kultura, a Belgrade Fashion Week je bio deo srpskog tima koji je realizovao ovaj projekat.Modele inspirisane etno motivima svojih zemalja, na najbolji način su predstavili: JSP – Jelena i Svetlana Proković – Slovenija/Srbija, Nikolay Bozhilov – Bugarska, Galina & Nikolay Biryukov – Rusija, Andrea Pojezdalova – Slovačka, Denisa Dodalova – Češka, Jelena Holec – Hrvatska, Dragan Hristov – Severna Makedonija, Kinga Krol – Poljska, Ivana Murišić – Crna Gora i Nevena Ivanović – Srbija. Vidno oduševljena publika dlanove nije štedela tokom cele revije, pozdravljajući aplauzima TRANSFORMACIJE  koje su oživele elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica. Najburniju reakciju publike je izazvala kolekcija sestara Jelene i Svetlane Proković, pleneći svojom jasnom formom, vezom i jednostavnim ukrasima u kombinaciji crne i bele boje.

Sa deset autorskih vizija i kolekcija, TRANSFORMACIJE grade temelje za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja – i dolazak do svetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom. Osim vremenskog i prostornog povezivanja, važan momenat projekta predstavlja i kulturna razmena i saradnja. Reviju, kao i prezentaciju celog projekta „Transformacije” u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE>>>

Pored sjajne revije svečano je otvorena i izložba  Švedskog instituta Fashion Forever, koja nam predstavlja dobre primere prakse švedskih brendova na temu održive mode, reciklaže, redizajna, cirkularne ekonomije. Ovi izuzetno poučni i interesantni primeri, biće dostupni posetiocima u foajeu Belgrade Fashion Week revijskog prostora u Hangaru. Futuristička modna industrija u nastajanju, pruža širok pregled nadolazeće modne industrije u Švedskoj i predstavlja održive i odgovorne inicijative donosioca odluka, akademske zajednice i industrije. Brojne obećavajuće inovacije vodećih švedskih pionira mode daju uvid u ono što dolazi. Budućnost mode je orijentisana ka korisnicima, vođena je naprednim, inovativnim tehnologijama i mnogo je bolja za našu planetu. Predstavljanje rada švedskih aktera iz oblasti cirkularne modne industrije, ima za cilj da inspiriše pozitivan razvoj i inicira saradnje.

Nedelju mode zvanično su otvorili Nenad Radujević, osnivač i direktor Belgrade Fashion Weeka i Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, ukazujući na značaj saradnje i razmene iskustava i na polju kreativnosti, Cirkularne ekonomije i Modne održivosti.

Svečano otvaranje Perwoll Fashion Week-a obeležilo je i prisustvo velikog broja javnih ličnosti koji su poštovaoci manifestacije i ljubitelji modnog dizajna.

Publika će tokom ovog jesenjeg izdanja Nedelje mode uživati i u bogatom Fashion & Art programu koji se odvija u foajeu Hangara, a pored pomenute izložbe Fashion Forever, tu su i: izložba fotografija Svetlane Braun, pobednice konkursa BFW Instashot, modni performansi na novom formatu BFW Stage,  kao i izložba modnih detalja, koji upotpunjuju, a često i definišu modne trendove. Posebna atrakcija je BFW Market, koji se realizuje sa kulturnim centrom Silosi (u istoimenom prostoru) tokom vikenda 4 – 5. novembra, na kome će posetioci  imati priliku da konzumiraju domaću modu mladih preduzetnika i dizajnera koji stvaraju atraktivne urbane i street brendove.

Jedan od društveno-odgovornih projekat koji se dešavaju tokom ove sezone Beogradske nedelje mode je kampanja “Promenimo u ljubičasto“, koja govori o značaju uvođenja skrininga za rak pluća i dostupnosti adekvatne dijagnostike i lečenja. Dobrodošlicu, svim ljubitelji mode, kreativnosti i dizajna, da u narednih sedam dana maksimalno uživaju, 52. izdanje Perwoll Fashion Week-a  šalje pod sloganom  GET IN THE MOMENTUM!

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten