BACK TO THE 80’s

Belgrade Fashion Week će tokom svog jesenjeg izdanja realizovati tematsku reviju „Back to the  80s“ na kojoj će preko 20 atraktivnih domaćih dizajnera predstaviti po 2 modela inspirisana ovom dekadom.

Osamdesete godine prošlog veka, ili kako ih mnogi nazivaju – „najšarenija dekada“, ostavile su dubok pečat na svetsku pop kulturu posebno kroz muziku, film i modu. Ovaj period se i danas često pojavljuje kao izvor inspiracije za nove trendove i revival momenate, a vintage moda iz osamdesetih i dalje ima posebno mesto u mnogim ormanima širom sveta.

Poslednjih nekoliko sezona, različiti elementi mode iz tog perioda su se vratili na modnu scenu kroz aktuelne modne trendove, i osvojili srca novih generacija i zaljubljenika u modu a to je i period kada je moda bila jedna od najvažnijih alata u iskazivanju individualnosti i kreativnosti, a Kodak film od 36 snimaka bio dovoljan da zauvek sačuvamo neke lepe uspomene.

Sećanja na 80te na našim prostorima izaziva nostalgiju, setne osmehe…svakako velike emocije. U osvrtu na poslednju srećnu dekadu u SFRJ, na sjajnu, reklo bi se, neponovljivu muzičku scenu, nezaobravne filmove, TV serije, persone koje su vremenom izrasle u junake naše mladosti. Ulice, školska dvorišta, klubovi i omiljena okupljališta mladih u Beogradu bili su prepuni kolorita ali i metalaca i darkera. Setimo se natapiranih frizura, ekspresivne šminke, jarkih boja, čipkastih bluza nasuprot nitni, čirokana i martinki; Mladi japiji i hrabre feministkinje; neo-romantičari i metalci. Čini se da je period osamdesetih spajao nespojivo, ali i otvorio vrata za  nove trendove, poput ulične mode i sportske odeće, koja je pratila ekspanziju fitnessa i aerobika.

Možda najveće iznenađenje je to što se generacija Z sve više interesuje za muziku i estetiku osamdesetih. To se manifestuje u muzičkim semplovima, serijama ali i modnom izrazu. Oversized pantalone, „mullet“ frizura, neo romantizam – opet su deo stila današnje omladine.

S obzirom da su u ovoj 2023. ponovo moderne ’80te, a mladi sve više crpe inspiraciju iz ovog perioda – BFW je odlučio da oda počast toj epohi i da publici prikaže nove modele inspirisane vremenom koje nas iznova inspiriše. Na reviji će svoje modele predstaviti Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Amina Hasanbegović, Boris Čakširan, Boško Jakovljević, Budislava Keković, Dragana Nikolajević, Đorđe Baščarević, Irena Grahovac, Ivana Najdanović, Jasmina Vujović GetUp, JSP – Jelena i Svetlana Proković, Lily Tailor, Marija Barišić, Marko Glavinić, Peđa Nerić, SestreS, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović, Vesna Kracanović, Vesna Matijević.

Revija će biti i mali presek domaće muzike tog perioda, a posle revije, očekuje nas i afterparty na kojem domaću muziku 80ih pušta DJ Miss Millie. I naravno dresscode za to veče je Wild 80’s. Vratimo se zajedno u vreme kada smo čekali ispred Komisiona nove starke ili 501 farmerke ili  ispred TVa, zagrebačko Nedeljno popodne da vidimo dva nova inostrana spota (po mogućstvu Duran Duran ili Wham).

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten