Belgrade Design District / Distrikt autorske mode

U okviru jedinstvene revije Belgrade Design District designers, svoje najnovije kolekcije predstavilo je pet dizajnera koji kreiraju i izlažu u ovom dizajnerskom kutku. Među njima su Vesna Krcanović, Aleksandra Lalić, GetUp – Jasmina Vujović, Atelje Alternativa by Daniela Glišić i Budislava Keković.homemore

Kolekcija dizajnerke Vesne Krcanović za proleće/leto 2017 „Nonmissing Parts“ instrumentalizuje dizajnerkino promišljanje celine naspram parcijalnog i dovodi u pitanje odnos starog i novog. Le fil rouge kolekcije je način upotrebe materijala – oživljavanje različitih tkanina godinama čuvanih u ličnom fundusu.

Kolekcija „Klarina lista grehova“ dizajnerke Aleksandre Lalić osmišljena je kao kostimska ilustracija stereotipnih znakova povezanih sa ženskošću, kao i onih koji je ometaju. Romantika, svileni organdin i krhki roze elementi, numerisani su i armirani čvrstom kragnom i crno belim kontrastom.

Kolekcija Jasmine Vujović se zove ,,Paperwork“. Papir, kao osnovni medijum dizajnerske kreativnosti, kroz crtež I formiranje kroja dobija centralnu ulogu. Materijal koji koristi kroz ovu kolekciju je tyvek, visokotehnološki prerađena mešavina celuloznih I sintetičkih vlakana, koji svojim karakteristikama oponaša papir, njegovo lomljenje, izvijanje, a pritom zadržava sve odlike klasičnog tekstila- nosiv je I periv. Kombinuje ga sa pamučnim konopcem i drugim materijalima u kontrastnoj crnoj boji.. Rezultat je suprotstavljanje oblika, višeslojnost i neočekivani ishodi koje koristi da formira svoju kolekciju I prilagodi je ženskoj figuri.

Dizajnerka Daniela Glišić predstavila se kolekcijom „Following the flower“ koja je izrađena od prirodnih materijala kao što su svila, viskoza i pamuk. Inspirisana je cvetnim motivom sa osnovne tkanine koja se prepliće kroz čitavu kolekciju. Kolorit je pastelan, u rasponu od bledo nude tonova, preko zelene do ljubičaste, protkan srebrnim lameom. Čitav pristup je eksperimentalan u odnosu na dosadašnji senzibilitet dizajnerke i odiše svežinom, lakoćom i ženstvenošću.

Budislava Keković ispituje život u predimenzioniranim okolnostima, prenaglašen i pod lupom. Fokus kolekcije je na zasebne segmente odevnog predmeta, njihovo uveličavanje i stvaranje novih komada i kombinacija. Budislava je ostala verna svojim monohromatskim okvirima, drži se bazičnih krojeva i najjednostavnijih geometrijskih oblika. Materijal je prirodni pamuk, crni i beli sa dodatkom štampanih komada u uveličanom geometrijskom dezenu. Posebno rađena uveličana dugmad i predimenzionirani headpiece, su elementi koji povezuju sve modele i naglašavaju osnovnu crtu ove mini-kolekcije.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply