BELI DAN

Projekat BELI DAN baveći se interpretacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeni modni (primenjeno) umetnički izraz  predstavlja nastavak ranijih projekata ”Zubun” i ”Savremeni život kulturnog nasleđa”, koji su  svojevremeno privukli veliku pažnju stručne i šire javnosti, te promovisali srpski autorski dizajn i kulturno nasleđe u lokalnim i međunarodnim okvirima.

Ovog puta, baveći se elementima nematerijalne kulturne baštine, koji su bliski njihovim ličnim osećajima, dizajneri BELOG DANA – Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković i Nevena Ivanović, nastavljaju započeti dijalog o modnom izrazu kao sredstvu komunikacije o onome na čemu smo potekli. U stvaralačkom smislu ovo ujedno predstavlja kompleksan i izazovan zadatak, koji  uslovljava autore na traganje za formom, siluetom i detaljima kojima će oslikati dekorativnost nasleđa limitirani upotrebom (ne)boje. 

BELI DAN sakuplja savremene izraze u koje je utkan narativ o tradicionalnim običajima, verovanjima i znanjima, te sublimira ideje koje su bile i jesu deo našeg identiteta praveći most između ličnog i kolektivno iskustva i iskustva stvaraoca i publike.

Nakon nastupa prošle jeseni u Galeriji Progres i izložbe sa tematskom tribinom u Parizu u Kulturnom centru Srbije, projekat je dobio i nagradu za najbolji tim-projekat na Ljubljanskom mesecu dizajna u okviru ceremonije BIG SEE AWARD 2020! Na taj način ovaj projekat se pokazao i kao odličan primer kulturne diplomatije.

Deo modela iz projekta Beli Dan pomenutih dizajnerki biće izloženi široj javnosti u izlozima Francuskog instituta u Beogradu u Knez Mihajlovoj ulici od 30. oktobra do 7. novembra u okviru Perwoll Fashion Weeka.

Dizajnerske inspiracije:

Bela pčela – Nevena Ivanović
Biću kraj vatre – Aleksandra Lalić
Kriva Drina, Mirna Bačka… – Sonja Krstić
Ni na nebu ni na zemlji, no nag rani od oblaka – Ana Trošić Trajković

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten