BFW & kulturna baština

Modno stvaralaštvo je savremeni kulturni izraz jednog društva, sredstvo kulturne razmene i dijaloga – imajući to u vidu, sa sigurnošću možemo reći da je Belgrade Fashion Week značajno doprineo očuvanju, obogaćivanju ali i međunarodnoj promociji srpskog kulturnog nasleđa kao i  srpskog modnog dizajna.

Saradnja Belgrade Fashion Week-a sa Etnografskim muzejom, ustanovom koja povezuje prošlost i sadašnjost svojom raznovrsnom delatnošću, jedan je od značajnijih projekata koji se bavi očuvanjem srpskog kulturnog nasleđa, kao i njegovom promocijom. 

Izložba “Zubun 2010 – srpski folklor u savremenom modnom dizajnu”, iskoristila je istoriju i ornamentiku zubuna kao inspiraciju za domaće dizajnere, članove i članice BFW Dizajn Kolektiva, koji su kreirali i izradili stilizovane odevne predmete i modne detalje inspirisanim ovim tradicionalnim odevnim predmetom. Pored Beograda, izložba je prikazana i u Parizu. 

Izložba “Savremen život kulturnog nasleđa” (2016) ukazuje povezanost odevanja sa tradicijom i razvojem jednog društva, na koji utiču kako lokalni, tako i pozajmljeni običaji ali i prostorni uticaji. 

Izložba “Beli dan” (2020) bavi se interpretacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeno modni umetničko stvaralaštvo, sa posebnim osvrtom na modnom izrazu kao sredstvu komunikacije.

Pored materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, BFW nije propustio ni da posveti izložbe ličnostima koje su na značajan način doprineli srpskoj kulturnoj baštini i modnoj sceni i time izgradi kulturu sećanja na one ljude čiji je rad doprineo bogaćenju kulturne baštine. Neki od ličnosti kojimma je BFW odao počast bili su:

Aleksandar Jovanović: Jedan od najznačajnijih dizajnera posleratne ere; jugolsovenski “kralj makaza”; revolucionarni interpretatator tradicionalnih motiva u dizajnu odeće i dizajner najčuvenijih komada Jovanke Broz.

Mirjana Marić: jedna od istaknutih dizajnerki koja je, još u socijalističko doba, balansirala između imperetiva očuvanja umetničke osobenosti i potreba tržišta; najveći doprinos modnoj sceni bila je estetizacija modnih dodataka, smeli krojevi i upadljevi dezeni kojima je pomagala sredjoj klasi da se istaknu iz mase.Anđelka Slijepčević: najveću zaslugu možemo pripisati njenom formiranju naše modne scene – od autorskih doprinosa, preko negovanja mladih telanata do formiranja katedre za savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti. Anđelka Slijepčević i njen rad, ostaće upamćeni kao neprocenjiv deo kulturne baštine bez koje ne bi bilo uslova za formiranje modne scene kakvu danas poznajemo.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten