BFW nastavlja da podržava kampanju “JAČI OD STRAHA”

Kao društveno odgovorni projekat, Beogradska nedelja mode će nastaviti da podržava edukativnu akciju “Jači od straha” sa ciljem da na kreativan način informiše i edukuje javnost o simptomima kancera, ukaže na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog lečenja, kao i da pruži podršku obolelima i njihovim porodicama. #jaciodstraha homemore

Modni radnici uz podršku poznatih ličnosti i pacijentkinja koje su se suočile sa karcinomom dojke ukazaće i ovom prilikom na činjenicu koliko je važno na vreme uočiti promene na telu i savladati strah od odlaska kod lekara.

U Srbiji karcinom dojke je medju vodećim malignim oboljenjima po oboljevanju, ali i po smrtnosti. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.000 žena, a ako 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću. Uprkos tome što se statistički gledano žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, po smrtnosti se nalazimo među vodećim zemljama. I pored dostupnosti savremenih terapija za lečenje karcinoma dojke, bolest se često prekasno otkriva čime se umanjuju šanse za izlečenje.

Danas u razvijenom svetu, pre svega u SAD i Zapadnoj Evropi čak 70-80% karcinoma dojke se registruje u ranoj fazi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i lecenju savremenim terapijama u ovim delovima sveta je smrtnost od karcinome dojke značajno snižena – čak 35 posto u poslednjih tri i po decenije.

Dobra vest je da obavezni organizovani skrining za rak dojke u Srbiji, sve veća dostupnost digitalnih mamografa, kao i veća dostupnost informacijama, medijske kampanje i svest žena, dovode do otkrivanja raka dojke u ranijem stadijumu kod sve većeg broja žena.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten