„BFW OUTSTANDING MOMENTS“ – Sumiranje najemotivnijih modnih događaja

Kraj jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a obeležen je velikom retrospektivnom izložbom pod nazivom „BFW OUTSTANDING MOMENTS“ održanom u Kulturnom centru Beograda. Postavka je obuhvatila najznačajnije trenutke ove prestižne modne manifestacije, a osim toga i ljude koji su ostali upamćeni ne samo po svom modnom pečatu, već su Fashion Week obeležili i nekim posebnim emocijama.

Izložba „BFW OUTSTANDING MOMENTS“ nije imala za cilj samo da ukaže na profesionalni značaj brojnih modnih događaja, već i na njihov emotivni pečat koji će publika ali i sami akteri dugo nositi sa sobom. Izložba direktno stavlja do znanja da Fashion Week nije samo pitanje mode, nego je pitanje entuzijazma i energije dizajnera i svih drugih ljudi koji su podizali ovu manifestaciju od njenog samog početka. Belgrade Fashion Week je proizvod timskog rada i stoga se treba  osvrnuti na minule godine tokom kojih je publika videla više od 800 revija, brojne etablirane i mlade dizajnere, goste iz inostranstva, kolekcije koje su ostale upamćene, mnoge koje su nas ostavljale bez daha…
„Jubilej je odličan trenutak da se podsetimo nekih pravih vrednosti. Poenta ove izložbe jeste da se osvrnemo na sve ono što smo radili proteklih dvadeset godina. To je svojevrsna retrospektiva, ali i prilika da potenciramo postignute rezultate, jer 40-ti Fashion Week danas ne bi bio prepun autorskih kolekcija (a bilo ih je preko trideset), da nije bilo tu ozbiljnog rada i ozbiljnog pristupa pre dvadeset godina. Tako da je meni drago da, s jedne strane, imamo vrlo kvalitetanu Nedelju Mode sačinjenu od aktuelnih kolekcija i dizajnera, a s druge strane, da imamo divne izložbe, revije i programe koji zapravo predstavljaju retrospektivu našeg rada.“, objašnjava generalni direktor Nenad Radujević i dodaje:

„Tako da zadovoljstvo je dvostruko, ako ne i trostruko. Moram priznati da sam se malo umorio nakon protekle dve nedelje XL Fashion Week-a, ali srce mi je puno, jer smo zapravo uspeli da pokažemo i dokažemo zašto je beogradski Fashion Week važan, ne samo za Beograd i Srbiju, ne samo za našu modnu scenu, već i za našu zemlju uopšte, i za naše mlade ljude koji žele da se bave ovim poslom.“

Značaj ove retrospektive potvrdio je i eminentni modni dizajner Peđa Nerić koji je bio pod okriljem Belgarde Fashion Week-a još od ’90ih godina. Kreator je imao priliku da svedoči tome kako jedna modna vizija prerasta u najprestižnu modnu manifestaciju – stecište vrhunskih modnih profesionalaca i zaljubljenika u modu. O tome kako Fashion Week utiče na njegove mlađe kolege, Peđa kaže:

„Smatram da je jedan od najznačajnijih momenata na Belgrade Fashion Week-u dolazak stranih kolekcija, kao što je bio Costume National, na primer. Mislim da treba više takvih kolekcija da bude zastupljeno na Nedelji Mode, jer su to oni trenuci koji najviše utiču na naše mlade dizajnere, posebno one koji možda nemaju prilike da putuju i tako nešto vide uživo. Videti velika dizajnerska imena u Beogradu je značajna stvar za domaću modnu scenu i mislim da je to vrši najveći uticaj na mlade ljude.“

Pre 20 godina niko nije mogao da predvidi veliki uticaj i značaj Belgrade Fashion Week-a, ali oni koji su verno pratili manifestaciju i koji su svedočili genezi, danas najvećeg modnog projekta istoče Evrope, kažu da je na samom početku ipak postojao obećavajući nagoveštaj.

„Sve revije su bile tako lepo osmišljene, kako od kreatora, tako i od onih koji su stilizovali, kao i pronalazili fantastične prostore za prikazivanje. Od fenomenalnih prostora u kojima su se revije odvijale, tu je bila Garaža kod Vuka, Barutana na Kalemegdanu, kao i izlog Jugoslvenskog dramskog pozorišta. Ja sam generacija koja je pratila revije na sajmovima, a to je bilo sve ono što je nekako izlazilo iz tadašnjih tokova, nešto drugačije, nešto izuzetno i to sve predstavlja jedan svetski početak. Glavna namera je bila da se Beograd predstavi u svetskom svetlu, da bude zapažen!“, priseća se Mišutka Kostić, Beograđanka koja do danas nije propustila ni jedno izdanje Belgrade Fashion Week-a.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply