Cirkularni ponedeljak

Cirkularni Ponedeljak je prateći program 52. Perwoll Fashion Week-a, koji se održava u ponedeljak, 06. novembra u Kulturnom Centru „Silosi“ u Luci Beograd.

Koncept ovog internacionalnog projekta koji se po prvi put dešava u Srbiji i našem regionu je svojevrsni kontrapunkt hiperkonzumerističkom konceptu „Black Friday“, tako da se često ponedeljak pre crnog petka naziva i White Monday. Ideja je da se pravim ljubiteljima mode i široj publici pokaže na koji način mogu da budu moderno odeveni a da ne podležu shoppingmaniji velikih fast fashion brendova. Redizajn, reciklaža, second hand, vintage moda i razmena garderobe su samo neki od načina kako možete da svoju staru garderobu osvežite, učinite ponovo modernom i aktuelnom  i da joj produžite vek trajanja jer je to jedan od glavnih zadataka platforme Cirkularni ponedeljak.

Tokom te večeri u Silosima će se kroz promociju second hand i vintage platformi organizovati radionice redizajna i upcuclinga, zatim razmena garderobe ali i prodaja atraktivnih domaćih brendova održive mode tako da će kroz brojne aktivnosti BFW ponovo ukazati na važnost održivih praksi i značaj cirkularne ekonomije za zelenu modnu budućnost planete.

Tokom dana će Švedski institut održati i panel diskusija na temu „Kreiranje politike za održivi rast u modnoj industriji“ gde će predstavnici delagacije EU, kao i predstavnici relevantnih domaćih institucija, zajedno sa lokalnim aktivistima, razgovarati o načinima na kojima se može osigurati održivi rast u modnoj industriji i na koji način se najbolje mogu implementirati zelene politike i podizati svest o važnosti očuvanja okoline.  Moderatorka je poznata aktivistkinja Dunja Jovanović, a učesnici panela su:

  • Antoine Avignon, EU Delegacija
  • Nataša Dragojlović, Konsultantkinja za održivi razvoj
  • Ana Trošić, dizajnerka i aktivistkinja održive mode
  • Dejan Marković, predstavnik švedskog modnog brenda Lindex
  • Slađana Milojević, menadžerka klastera modne i odevne industrije Srbije – FACTS

Ceo događaj pratiće i izložba Fashion Forever“ Švedskog instituta, a na kojoj su predstavljeni primeri održivih i odgovornih inicijativa donosioca odluka, akademske zajednice i industrije u Švedskoj.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten