SestreS

SestreS = sestre Ivana Stamenković i Jelena Stevančević, modne dizajnerke iz Beograda. Prisutne su na savremenoj modnoj sceni od 2000. godine, a 2006. promovisale su brend SestreS.
Kreativni proces SestreS-a zasnovan je u velikoj meri na ručnom radu i ne može se multiplicirati, tako da se uglavnom radi o unikatnim komadima, često dizajniranim za određenu osobu. 2009. godine pokrenule su liniju “SestreS for Every Day”, male serije mašinski izrađene odeće sa ručno rađenim intervencijama.
Njihov umetnički pristup prepoznatljiv je po razvijenoj likovnosti i zasniva se na interkonekcijama i uodnošavanju gotovo skulpturalnih formi i crteža i svedenoj upotrebi boje. Priroda je dominantno polazište, a stvaralački proces zasnovan je na posmatranju i razumevanju prirodnih oblika i potom prevođenju u apstrakciju, bez doslovnog oponašanja. Crtež ponekad prati formu i naglašava je, a nekad se diskretno oslobađa. Često vidljivi spojevi dva materijala, šavovi i porubi, tretirani su kao estetski kvalitet.
SestreS stvaraju izvan mainstream scene, njihove kolekcije su po pravilu off-season, a svest o duhu vremena i trendovima je podrazumevajuća ali ne presudna. SestreS dizajn je namenjen ženama koje se slobodno izražavaju, prihvataju različitost kao vrlinu, istovremeno su samopouzdane i ranjive. Hrabrost kao proces prihvatanja suprotnosti i njihovog harmonizovanja.