DRAGANA OGNJENOVIĆ
Moda uvek pronađe svoj put

Deo je Fashion Week-a od samih početaka. Dosledna sebi i minimalističkoj estetici. Srećna je jer njenu odeću nose intersantne osobe. Smatra da kada neko nešto iskreno želi, to i ostvari. Domaćoj modnoj sceni zaista je dala jedan poseban pečat, a na Fashion Week-u predstaviće nam novu kolekciju garderobe i izložbu aksesoara.

Vi ste otvorili prvi  Belgrade Fashion Week a bićete deo i ovog, na neki način istorijskog, prvog digitalnog izdanja, kako vidite ulogu Belgrade Fashion Week-a na domaćem modnom tržištu u tom periodu od 24 godine?

Nakon ovoliko godina, čini mi se da je Belgrade Fashion Week, uz još nekoliko malobrojnih, jedna od retkih stalnih pojava u modi, koja je opstala na istom nivou sve do sada, ne preskočivši niti jednu sezonu. Ovo je zaista divna prilika da im na tome čestitam i da njegovom osnivaču odam priznanje za ogroman trud i istrajnost i ogromnu želju da ovu manifestaciju vodi poslednje dve i po decenije. Digitalni format logičan je produžetak, nastao iz razvoja i potrebe vremena u kome živimo.

Kada je minimalizam u pitanju vi ste godinama unazad prva asocijacija na ovu temu u Srbiji. Tokom korone postao je ponovo dominantan modni stil u svetu, da li  mislite da će ovaj stil i u godinama koje slede na globalnom nivou biti broj jedan?

Postulati koje je pandemija osvetlila i apostrofirala dugo su već okviri dizajna u kojima se i ja krećem. Kao što su i svi prelomni periodi do sada, i ova će sigurna sam doneti novi pogled na modu i luksuz, ali će se sigurno voditi ka vrednostima, koje smo, čini mi se, ponovo otkrili. Kod mode je lepo, što i ako se mnogi trude da je usmeravaju i predvide ona pronađe svoj put.

Recite nam nešto o vašoj novoj kolekciji?

Vreme u kome smo se našli izvršilo je na nas, gotovo nevidljiv, ali snažan uticaj. Ipak, sigurno je da u novoj strukturi kolekcije nema isključivo komada za ostanak kod kuće. Silueta je, čini mi se lagana, od fine vune, kašmira, preko vojničkih štofova, dopunjavaju je svileni  komadi za neki privatniji senzibilitet. Modeli na fotografijama nose u rukama meke torbe od kožnog ševroa, dizajnirane da budu „ugodne i lagane za nošenje“, praktične. Ritam kolekciji daju kolorni akcenti  usred neutrala: robusne kožne cipele, haljine koja prate liniju tela, ali i nežno lelujaju, a pidžame, ispod mekih kaputa, dobile su ulogu odela. Susret privatnog, odeće za kratak izlazak iz kuće i elegantnog i intimnog, možda u najkraćem opisuju nit koja ovu grupu odevnih predmeta drži na okupu.

Na ovom FWu predstavljate i svoju liniju aksesoara. Koliko su oni važan deo ponude i na koji način ih uklapate sa vašim kolekcijama?

Već dugo radim nakit, tašne i obuću zajedno sa kolekcijama , samo će ovo biti prvi put da sam ih odvojila i namenski dizajnirala i napravila, za ovaj Fashion Week i izložbenu postavku. Aksesoar crtam zajedno sa kolekcijom i uvek je nekako organski proizašao iz nje.

POGLEDAJ SVE FOTOGRAFIJE>>>

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten