Spektakularnom revijom Dragana Ognjenović svečano otvorila 48. Perwoll Fashion Week

Dragana Ognjenović je kao i pre 25 godina, koliko je prošlo od prvog Belgrade Fashion Week-a, svojom revijom nove kolekcije za zimu 2021/2022, svečano otvorila i 48. Perwoll Fashion Week u Beogradu. 

U skladu sa krajnje neobičnim vremenom, u kom gotovo već dve godine živimo, revija je održana u simbolično potpuno praznom poslovnom foajeu zgrade Ušće 2, koji je za ovu priliku obogaćen samo modnom pistom i stolicama. Ali, srca prisutnih nakon prikazanih modela nisu ostala prazna, o čemu je svedočio gromoglasni aplauz.

Bez obzira na svoj dugi, postojani, kvalitetom oslikani “staž”, u tako lako promenljivom svetu mode, stil Dragane Ognjenović je u stalnoj evoluciji, ali zadržavajući izgled skulpturalnosti I linearnosti kao svoju konstantu. Novinu u sezoni zima 2021/2022. predstavljaju teksture delikatnih crnih peril i ornamenata na modelima. Iznenadlili su i akcentovani šlicevi, koji se pojavljuju na šavovima, te siluete velikih komotnih kaputa dok su se kretale u eteričnoj, noćnoj atmosferi, reflektujući svilenkasti sjaj čvrstog satena u kontrastu sa gotovo industrijskim, metalnim rajsferšlusima kao rešenjem.

Cela kolekcija je brižljivo filtrirana, a čini je pedesetak odevnih predmeta. Time je dizajnerka želela da podvuče postojanost, solidnost i pročišćenost kojoj ostaje verna. Modeli su izrađeni u prilično uskoj paleti boja. Dominiraju crna, bela ili slonovača u nizu neutralnih, ponekad samo klasično, tufnama, dezeniranih komada.

Ova kolekcija govori. Ona komunicira modernost, sa iznenadnim šlicevima na rukavima i grudima, želeći da generiše osećanje savremenosti i autentičnosti. Modeli Dragane Ognjenović odbijaju da budu „atraktivni“ i „bučni“. Nasuprot tome, Ognjenovićeva i u ovoj koleciji nastavlja da proklamuje „promišljenu modu“, koja  daje primat rafiniranosti.

Svedenost je način kojim dizajnerka opisuje svoju estetiku i to veoma verodostojno, sudeći po izradi svilenih resa i opsežnom vezu na šalovima, koji su ostali zapaženi na reviji. Eklekticizam je prilagođen cilju.

Instinkt za smanjenjem sredstava u konstrukciji vodio je Draganu ka krojenju odeće sartorialne elegancije i inspirisao je na neo-minimalistički izgled, ujedno oblikujući portret trenutka. Nesmanjeno, u prezentaciji je apostrofirana umerenost, tolerancija i jednakost. Reč je o elegantnoj, „smart“, ženskoj odeći.

Ukoliko bismo morali nešto posebno da izdvojimo, među najupečatljivijim komadima nove kolekcije, istakao se kaput od vunenog gabardena sa ukrasima, kao i haljine za veče, koje su obavijale ramena mekanom vunom, dok je  ispod njih, kroz male proreze, stidljivo provirivalo telo. Dok je vanvremenski crni kaput sa svom svojom transformativnom moći, dočarao trenutni šik, iako je zamišljeno da ostane zauvek tu, kao trajan deo garderobe.

POGLEDAJ SVE FOTOGRAFIJE>>>

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten