DRUŠTVENA ODGOVORNOST: BFW ponovo podržava kampanju “JAČI OD STRAHA”

Da li znate da svaka osma žena u svetu oboli od karcinoma dojke? Ovogodišnji Belgrade Fashion Week će i ove godine podići svest o ovoj bolesti i svim izazovima sa kojima se pacijentkinje bore.

Projekat Jači od straha, koji se bavi edukovanjem javnosti o prevenciji i lečenju karcinoma, tokom nedelje mode organizovaće niz aktivnosti na događajima, uz poruku “Ruke su nam vezane”.

Ova poruka ima za cilj da skrene pažnju javnosti na niz poteškoća sa kojima se žene obolele od karcinoma dojke u Srbiji sreću, poput:

–           toga da putuju na terapiju nekad i preko 100km od mesta stanovanja;

–           dugo čekaju na pregled kod specijaliste zbog opterećenosti zdravstvenog sistema;

–           na dijagnostičke preglede čekaju nekada i duže od mesec dana;

–           nisu upoznate sa svojim pravima tokom lečenja;

–           polovina njih nije upoznata sa planom lečenja;

–           većina se informiše o ovoj bolesti putem interneta, mali procenat od drugarica, a samo 20% dobija informacije od lekara;

–           skoro 40% njih koje boluju od ove bolesti je moralo da prekine bolovanje.

Cilj ovogodišnje kampanje jeste da ukaže na važnost rane dijagnostike, kao i na to koliko je u ovoj borbi važno da ženama na raspolaganju budu svi mogući modaliteti lečenja, kako bi iz nje izašle kao pobednice.

Ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi bolesti, šanse za izlečenje od karcinoma dojke idu i do 90%. Zato je važno da se što ranije postavi dijagnoza i započne lečenje ove bolesti, posebno HER2 pozitivnog karcinoma dojke, i to kod onih pacijentkinja koje su u visokom riziku od relapsa bolesti.

Poruka “Ruke su nam vezane” skreće pažnju i na to da žene ne treba da budu same u ovoj borbi, već da udruženim snagama treba da se borimo za dostupnost najsavremenije terapije.

Jer njihova borba nije borba samo za žene, već i za čitavo društvo!

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten