HILARY ALEXANDER o BFWu

Legendarna britanska novinarka, dvostruka dobitnica British Fashion Award za najbolju modnu novinarku godine, stilista i modni expert bila je specijalna gošća 41. BFWa i član žirija Fashion Sout SEE konkursa. Ovde prenosi deo svojih impresija nakon svog prvog boravka u Beogradu.

“Bila sam veoma impresionirana standardom dizajna i prijateljskim odnosom dizajnera kao i organizacijom koja je sveukupno gledano bila zaista na visokom nivou. homemore Mislim da je prostor za revije  odličan, dosta prostora, veliki back stage, dobra rasveta… stvarno možete da budete zadovoljni produkcijom koju imate u Beogradu. Mislim da je Belgrade Fashion Week izuzetno uzbudljiv, a posebno su mi se svidele revije mladih dizajnera.“

Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobila poziv da budem deo stručnog žirija Fashion Scout SEE projekta, na kojem je Srbija pobedila! Nije li to fenomenalno?!

Mislim da je FS SEE jedan od najvažnijih projekata BFWa uz konkurs B Fututre kojem sam takođe prisustvovala. On okupljaju uzbudljive mlade dizajnere iz četiri (u budućnosti se nadam i više) različitih zemalja u regionu i uspostavlja Beograd kao Fashion Hub za ovaj deo Evrope. To predstavlja sjajnu priliku za novinare ali globalnu modnu industriju koji mogu na jednom mestu da vide savremene dizajnere iz Hrvatske , Slovenije, Makedonije…

Takođe to  podiže nivo i profil mode u celom regionu,  a pobednik dobija sjajnu priliku da se predstavi na modnoj pisti tokom London Fashion Weeka a tako ga potencijalno mogu videti novinari i kupci iz Velike Britanije, SAD, Azije i Evrope.

Moj favorit je bila pobednica Nevena Ivanovic, ali sam oduševljena i modelima Ane Jelinič iz Slovenije. Dopao mi se i rad Teodore Pašalić, pobednice B Future konkursa, osetila sam da će ona pobediti.

Od srpskih dizajnera veoma mi se svidela kolekcija Budislave Keković, njen rad je dramatičan i veoma uzbudljiv. Svakako mi je zanimljiv i podatak da je studirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u isto vreme kad i Roksanda Ilinčič – vaša najpoznatija dizajnerka u Britaniji koju pratim od njene prve revije u Lonodnu. Ostali dizajneri čiji sam rad primetila su Jasmina Get Up, Daniela Glišić i Aleksandra Lalić, pre svega zbog tehnika i lepih materijala koje su koristile. Njihove kolekciju su veoma moderne, ali ujedno i ženstvene. Dopala mi se i jedna vrlo hrabra i moderna muška kolekcija Darka Milojevića.

Lepo mi je bilo na Beogradskoj nedelji mode, ali i u ovom gradu. Saznala sam neke interesantne priče o Beogradu, a uživala sam i u zanimljivim restoranima i gastronomskim ponudama. Oduševio me vaš Etnografski muzej, tamo bih mogla da provedem sate i sate. Predložila bih organizatorima da uvedu neku posebnu nagradu za ručni rad – pletenje, vez i slične zaboravljene tehnike i ohrabre dizajnere da ih više koriste i na taj način sačuvaju te sjajne zanate iz Srpskog kulturnog nasleđa.

Svoje brojne impresije sa revija i o Beogradu sam redovno objavljivala na svom instagramu @hilaryalexanderobe i svakako bih volela da se vratim da otkrijem još po nešto o ovom zanimljivom gradu, ali o vrlo talentovanim dizajnerima koje sam videla na Beogradskoj nedelji mode.

 

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply