II Dan održive mode

Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Fashion Week-a, ove jeseni nastavljaju se razgovori o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije i razmišljanje o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju. II Dan održive mode bio je sačinjen od tri različita programa: Fair Fashion Dijalog, F. Fm Quick Chatt i Expo održivih brendova.

homemore


U saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Udruženjem za industriju tekstila, odeće, kože i obuće održan je Okrugli sto: Fair Fashion Dijalog – unapređenje javnih politika u modnoj industriji. Predstavnici institucija, privrede, akademske zajednice i civilnog sektora razgovarali su i mapirali ključne izazove sa kojima se suočava modna industrija u Srbiji u domenu zakonske regulative, konkurentnosti, podrške malim i srednjim preduzećima, finansijske podrške inovacijama u proizvodnji i plasmanu na tržište. Zaključci sa okruglog stola biće prezentovani donosiocima odluka sa ciljem unapređenja javnih politika. Moderatorka okruglog stola je bila Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.

U prepunoj sali Francuskog kulturnog centra održan je F. Fm Quick Chat, koji okupio je goste iz modne industrije sa kojima se razgovaralo o istoriji održive mode, lokalnim modnim medijima, odnosu domaćih dizajnera prema modnoj održivosti.  Posetiocima su se obratili  Ana Ostojić, modna urednica magazine ELLE Srbija; Marija Ratković, aktivistkinja i teoretičarka; brend DechkoTzar. Razgovor su moderirale autorke F.fm podcasta o održivoj modi, modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

U večernjim satima poštovaoci domaćih modnih brendova su imali priliku da posete EXPO održivih brendova u prostorijama Nove Iskre. Expo je okupio domaće brendove koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje – Braća Burazeri (DechkoTzar), Mikke, PAR Theory of Two ,Kotaway, Wholly wear, Daire world, Cherrypie, DEFI, SHASH, MajMaj design, Cozy2wear, PAAR socks, Kokaknit., Remake, Lovers, Milunka clothing, AcidForm.

Ogranizatorke programa Dana održive mode: Marija Radaković i Dunja Jovanović (F.fm podcast), Nataša Gligorijević (Centar za održivi razvoj Srbije).

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten