„Jovanka u boji“

Revijom „Jovanka u boji“, koja je održana 29.11,  kulminiralo je obeležavanje jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a, u organizaciji Modnog studija Click. Ova posebna revija, omaž liku i delu nekadašnje prve dame Jovanke Broz, organizovana je simbolično na bivši Dan Republike, u prostoru Palate Srbija – nekadašnjoj Palati Federacije, simbolu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Simboliku ovog velikog modnog događaja je upotpunila i aktuelna Prva Dama Republike Srbije gospođa Tamara Vučić koja je bila  pokrovitelj ove revije.

Publika je imala priliku da vidi modele koje je specijalno za ovu priliku kreiralo 22 dizajnera iz čitavog regiona bivše Jugoslavije – Aleksandra Lalić, Budislava, Dejana Momčilović, Elfs (HR), Igor Todorović, Lidiya Georgieva & Zavar Design (NMK), M. Fiction (SLO), Marina Banović (CG), Marko Feher (BIH), Nataša Šarić, NEO Design by Nevena Ivanović, Peđa Nerić, Petja Zorec (SLO), Predrag Đuknić, SestreS, Sonja Krstić, Valentina Obradović, Vesna Kracanović i Vlada Savić.

Ovi umetnici su kreirali unikatne modele inspirisani otmenošću i elegancijom, ali i partizanskim danima prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent domaće modne industrije. Posebnu vrednost kreacijama daje i činjenica da su dizajnirani od originalnih tkanina koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa Titom. 

A pored novih modela prikazani su i autentični, sedam haljina iz njenog garderobera i originalna vojnička uniforma iz ratne 1944. godine, koja je oduševila sve prisutne, među kojima je bila i njena sestra gospođa Nada Budisavljević.  Osim manekenki pistom su modele, uglavnom one autentične Jovankine, nosile i poznate umetnice Ana Đurić Konstrakta, Aleksandra Janković, Lena Bogdanović, Jelena Ćuruvija, Nada Šargin, Marija Bergam, kao i legende  modnih pista Ljiljana Erić, Mira Ćirić, Ivanka Dvojaković i Irena Mišović.

Veliku zahvalnost organizator revije Beogradska nedelja mode duguje porodicama Budisavljević i Aleksić, naslednicima Jovankine zaostavštine, koje su podržali ovu ideju i ustupile Jovankine materijale kreativcima, kao i ekskluzivnom partneru revije MTS-u. Nakon revije publika je uživala i u izložbu originalnih toaleta i aksesoara iz Jovankinog garderobera koja je bila postavljena u sali “Jugoslavija”, a koja je realizovana uz pomoć RTS-a.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE >>>

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten