KO NAM PRAVI ODEĆU? Panel o održivosti modne industrije

U organizaciji MILICA magazina, na Dorćol Platzu održan je panel “Ko nam pravi odeću?” na kome je pokrenut razgovor o održivom poslovanju modne industrije u svetu i kod nas, ali i o značaju promene kupovnih navika potrošača. Najveći deo razgovora bio je posvećen tekstilnoj industriji u Srbiji, posebno uslovima rada i upravljanju tekstilnim otpadom.
homemore

Učesnici panela bili su Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode, Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju međunarodne organizacije Fashion Revolution, Jelena Karakaš, novinarka i blogerka, a razgovor su moderirale modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

U toku razgovora pokrenute su brojne teme u okviru problema održivog razvoja modne industrije. Transparentnost proizvodnog procesa, racionalna upotreba prirodnih resursa, smanjena upotreba hemikalija, zatim razvijanje novih, održivih materijala, dostojanstveni uslovi rada kao i recikliranje i upravljanje otpadom.

Učesnici razgovora složili su se da je ova tema preširoka kao i da je veoma značajno promeniti svest ljudi, kao i način na koji odeću kupujemo i konzumiramo. Izazovi koje modna industrija danas nosi su brojni, a mi kao pojedinci možemo da doprinesemo rešenju, posebno ukoliko sve svoje kupovne navike fokusiramo na kvalitet ali i produženi vek nošenja garderobe. Second hand i vintage odeća takođe je jedan od vidova recikliranja, a upravo iz tog razloga nakon panela organizovana je i razmena odeće kao primer dobre prakse i odgovorne kupovine, a u saradnji sa aktivističkom organizacijom Fashion Revolution Srbija i kostimografkinjom Marijom Marković Milojev, koja je pokrenula profil “Recycle Beograd”.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten