Kolekcija NITI Igora Todorovića svečano otvara 53. BFW

Nakon što je kolekcija NITI izazvala veliku pažnju modnih znalaca, profesionalaca, VIP zvanica i italijanskih medija na Milanskoj nedelji mode, ona će premijerno biti predstavljena i domaćim ljubiteljima mode na svečanom otvaranju 53. Perwoll Fashion Week-a.

Poštovaoci stvaralaštva modnog dizajnera Igora Todorovića će imati priliku da uživaju u kolekciji izrađenoj od brižljivo izabranih tkanina, na tragu ručnog tkanja i elemenata nacionalnog nasleđa. Kolekciju odlikuju i posebne grupe svila uz zanimljiva konstrukcijska rešenja koja su autorski  pečat Ateljea Igor Todorović. Interesantna je činjenica da se na ovim modnim komadima radilo više od 460 sati.

– Kolekcija sadrži i posebno, rukom izrađena, pletiva u formi džempera i šalova, od vune autohtone ovce Pramenka sa obronaka planine Zlatibor. Hiljadu prepleta na svakom od komada priča priču o prirodi i vuni, opranoj na reci Rzav, od koje je nastao deo kolekcije NITI. U izazovnom pristupu, u formi odevnih komada i tehnološkim inovacijama u pletivu, reinventujemo nasleđe, predene vune i vešte ruke koje su ih izradile. Svaka ovca daje oko 3,5 kg vune, a na pašnjacima u Srbiji ih ima preko 50.000, i isto toliko razloga da obnovimo te niti koje je prve utkala u svet Dobrila Smiljanić – srpska kraljica pletiva i rodonačelnica legendernog brenda Sirigojno. U saradnji sa Institutom za vunu iz Biela – Italija, dobili smo i verifikaciju kvaliteta vune koju smo koristili, ljubaznošću profesorke Todorovski sa kojom smo realizovali ove odevne komade – nadahnuto je opisao nastanak dela kolekcije sam autor Igor Todorović.

Ovo su samo neki od razloga usled kojeg je kolekcija pored modne javnosti izazvala i dodatne reakcije vezane za ekološku osvešćenost i odgovornost u novom komunikacijskom kodu savremenog modnog dijaloga.

– Ono što je bila inspiracija za ovu kolekciju je jedna rečenica koja u našem narodu postoji i kaže da, dok se tka NITI se vezuju za nebo. Ja verujem da smo se mi vezali čvrstim nitima nakon ove prezentacije za sve one ljude koji su u našem radu prepoznali estetiku, etiku, postojanost i ljubav prema poslu kojim se bavimo, ali i poštovanje zanatlija i nasleđa istovremeno. Hvala svima njima – objasnio je Igor Todorović svoju inspiraciju.

Posebno iznaneđenje očekuje publiku i kroz muzičku podlogu koja će na poseban način potcrtati utisak kolekcije NITI.

Ovo su samo neke naznake iz kolekcije Niti, jer ne želimo otkrivati šta sve očekuje modne sladokusce koji će prisustvovati svečanom otvaranju Perwoll Fashion Weeka.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten