BFW kampanja: MaštAI!

Ili šta mogu zajedno da urade ljudska mašta i veštačka inteligencija?

Ove modne sezone Belgrade Fashion Week u fokus donosi zanimljivu temu i započinje dijalog od suštinske važnosti za budućnost kreativnosti i stvaralaštva. Kako veštačka inteligencija sve više utiče na modu i kreativne procese, pitamo se: Koje su njene granice i koja je vrednost autentičnosti u doba masovne produkcije u kojoj tehnologija  počinje i da imitira čoveka?

Moda je sama po sebi virtuelna tvorevina, alternativa za, neretko, veoma sivu i turobnu realnost. U doba virtuelnie realnosti i sve bržeg razvoja tehnologije susrećemo se sa još jednom fascinantnom kreacijom ljudske mašte, nauke i znanja – Veštačkom inteligencijom!

Mnogi su se uplašili budućnosti u kojoj veštačka inteligencija kreira umesto nas, zaboravljajući da smo mi stvorili nju.

Sintetička moda, koja se potpuno oslanja na veštačku inteligenciju za kreiranje dizajna, predstavlja intrigantan koncept. Međutim, dok tehnološki napredak može stvoriti fascinantne komade, njima može nedostajati duša koju donosi ljudska mašta. Ljudska, namera, vizija i pre svega osećaj za druga živa bića nešto je što teško može imitirati bilo koja tehnologija.

Zastrašujuća je brzina kojom nam AI daje odgovore na mnoga pitanja, i to nas može šokirati i učiniti da ustuknemo pred istom, verujući da će nas tehnologija zasigurno zameniti, ali zaboravljamo da je potrebno da samo zatvorimo oči i maštamo!

Zato smo kreirajući 53. Beogradsku nedelju mode, odlučili da bez straha sarađujemo sa AI i dopala nam se njena „iskrenost“ ili bolje reći „svesnost“ u komunikaciji u kojoj ona tvrdi da je čovek taj koji mašta, a ona samo pomaže. Kroz dijalog sa AI nastala je prolećna kampanja MaštAI, koju potpisuje art direktorka i modna dizajnerka Nevena Ivanović koja već 10 godina godina stoji iza brenda NEO design, a u saradnji sa grafičkom dizajnerkom Aleksandrom Matić. Svi vizuali su kreirani uz pomoć MidJorney platforme i svojevrstan su eksperiment koji beleži prvi susret autorke sa ovom uzbudljivom tehnologijom. Verujemo da ovaj “brak” tehnologije i kreativnosti otvara vrata inovacijama, pruža priliku da se u sve ubrzanijem razvoju i dinamici života uhvatimo u koštac sa promenama i izazovima.

Ulazeći u večitu trku čoveka i tehnologije, gde su ljudi svojim rukama kreirali nešto što će im dati super moći kojima ih priroda nije obdarila, najčešće zaboravljamo upravo sebe i sve one prednosti sa kojima se rađamo, jer za razliku od nas AI nema mogućnost razmišljanja i maštanja, ona reinterpretira ugrađeno znanje. Zato je AI super alat koji nas i sam vraća na činjenicu da smo mi oni koji vode ovu priču i da samo mi možemo maštati. 

Jedini način da živimo u korak sa svetom i ispratimo sve njegove vratolomije je da budemo ono što jesmo, autentično biće koje oseća, misli, stvara, voli i MAŠTA. Sve drugo, tehnologija verovatno već radi bolje od nas.

Zato MaštAI!

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten