Mladi dizajneri sve glasniji u kreiranju održive mode

BFW konkurs „Re:think Fashion by Perwoll“ iznedrio mlade odgovorne dizajnere

Belgrade Fashion Week tradicionalno insistira na otkrivanju i profesionalnom razvoju mladih, talentovanih ljudi. U saradnji sa različitim partnerima pokreće i učestvuje u više projekata kako bi lokalno, ali i regionalno, mladim ljudima bila pružena šansa da pokažu svoje kreativno umeće. Fashion Incubator, projekat udruženja BFW Design Collective, je ove godine u saradnji sa brendom Perwoll  raspisao konkurs „Re:think Fashion by Perwoll“ za mlade dizajnere, diplomce i studente mode iz Srbije i ex-YU regiona.

Ovogodišnji konkurs je imao globalno aktuelnu temu Rethink Fashion – promišljanja o ponovnom korišćenju folklornih i tradicionalnih motiva, netradicionalnih krojeva, pa sve do inspiracije svemirskim otpadom, što pruža priliku da se istraže nove ideje i koncepti u svetu mode. Svima je već vidljivo da je Fast fashion doneo sa sobom hiperprodukciju jeftine garderobe, lošijeg kvaliteta i kraćeg veka trajanja, i da se planeta progresivnom brzinom zatrpava tekstilnim otpadom. Upravo zbog toga, novije generacije mladih dizajnera sve glasnije podstiču diskusiju na temu održivijeg načina razmišljanja konzumenata, kao i sopstvenog angažovanja i uspostavljanja nekih novih pravila dizajniranja.

Njihova posvećenost REdizajnu, REcikliranju i REgeneraciji, je nova nada za očuvanje životne sredine i planetu. Novi standardi kojih se pridržavaju uključuju tendencije kreiranja nove odeće stavljanjem akcenta na dobro promišljeni dizajn, produktivniju upotrebu znanja i veština kao i ponovnu upotrebu (reuse) materijala. Odgovoran odnos prema prirodi ogleda se u upotrebi prirodnih vlakana, kao i kroz inovacije u reciklaži vlakana. Pomeraju granice zahvaljujući kreativnim mogućnostima upcycling-a i inventivnosti AI, a zanatske veštine i ručna dorada su pojačano prisutne, njima obogaćuju i ulepšavaju odeću, čine je novom i jedinstvenom, dajući joj novu vrednost i značenje.

U skladu sa ovim činjenicama velika su očekivanja  od finalista konkursa „Re:think Fashion by Perwoll“, koji su uz podršku mentora, Sonje Krstić, Ane Trošić Trajković, Ivane Najdanović i Sonje Jocić, pripremili modele koje će predstaviti na reviji u okviru 52. Beogradske nedelje mode. Ovo je idealna prilika da mladi, inovativni talenti, izraze svoju kreativnost kroz savremeno poimanje mode i da svoju profesionalnu karijeru započnu na Belgrade Fashion Weeku.

Tri najbolja kandidata, koje će žiri izabrati tokom revijskog predstavljanja, biće nagrađeni održavanjem revije svojih modela na prolećnom BFW u 2024. godini. Imajući sve ovo u vidu, predstojeća revija finalista konkursa „Re:think Fashion by Perwoll“ će vrcati od kreativnosti, zabave i inovativnosti. Publika će imati piliku da upozna novu generaciju mlađih dizajnera kojima je očuvanje životne sredine iznad estetike i mode.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten