Novi koncept izbora za nagradu Boris Nikolić

NASLEĐE I KORENI – POVRATAK U PROŠLOST RADI BOLJEG RAZUMEVANJA BUDUĆNOSTI

Nagrada Boris Nikolić za savremeni modni izraz se već 15 godina dodeljuje dizajnerima koji kroz svoj rad pokazuju inovativne modne tendencije. Boris Nikolić je bio jedan od  najprepoznatljivijih dizajnera svoje generacije, koji je svoju karijeru gradio  gotovo od samih početaka  BFW-a. Njegov modni potpis bio je specifičan i maštoviti dizajn, sa posebnim emocionalnim pečatom, a svojim radom, talentom i energijom podržavao je ideju o razvijanju naše modne scene po najvišim standardima svetskih centara mode. Zato je nagrada sa njegovim imenom, vremenom postala jedna od najznačajnijih na domaćoj modnoj sceni a dosadašnji laureati su neka od najatraktivnijih kreatorskih imena kod nas : Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Ana Trošić Trajković, Budislava Keković, Ivana Pilja, Ljuba Sikimić,  Milica Vukadinović, Nevena Ivanović, Sonja Jocić, Tamara Radivojević, Tijana Milutinović, Tijana Pavlov, Vesna Kracanović, Vladimir Savić, kao i kreativna grupa Klasa.

Do sada je laureate birao žiri, koji je i predlagao dizajnere, na godišnjem nivou,  prepoznate po talentu, kreativnosti i inovaciji. Koncept dodele ove nagrade je od ove godine osavremenjen, i pruža šansu najtalentovanijim mladim dizajnerima, koji su se istakli na  konkursima Fashion Incubator i  studentskim revijama u poslednje tri godine, da se za nju takmiče. Mladi dizajneri koji će graditi budućnost domaće modne scene, po pozivu stručnog žirija BFWa koji čine Ana Ljubinković, Ašok Murty, Aleksandar Protić, Sonja Krstić i Nenad Radujević, i po preporukama uvaženih profesora beogradskih modnih akademija, učestvuju na konkursu koji će biti organizovan u nekoliko segmenata tokom čitave godine uz mentoring program. 

Zadata tema NASLEĐE I KORENI – POVRATAK U PROŠLOST RADI BOLJEG RAZUMEVANJA BUDUĆNOSTI nudi široki spektar kreativnih mogućnosti a posebno će se ceniti autentičnost i inovativnost. U prvom krugu na izabranim kandidatima je da pripreme po dva modela koji će biti prezentovani u okviru posebne revije tokom 53. Perwoll Fashion Weeka. Odabranih pet finalista će se na narednoj nedelji mode predstaviti sa capsule kolekcijama (po šest modela), a najbolji od njih će poneti nagradu Boris Nikolić i imati samostalnu reviju u okviru prolećne Beogradske nedelje mode 2025. godine. Ceo proces će pratiti i ozbiljni kreatorski projekti od istraživanja, preko zanimljivih inspiracija i konceptualnih promišljanja, a deo konkursa će biti i foto editorijali i fashion video formati.

Radujemo se ovoj reviji, očekujemo maštovite i slobodne dizajnerske interpretacije kojima bi i sam Boris aplaudirao.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten