ODRŽIVOST U MODI

Održiva moda je već nekoliko godina prisutna u okvirima Belgrade Fashion Week-a.  Ova važna tema je uvršćena u program manifestacije radi permanentnog podizanja svesti javnosti o lošim aspektima konzumerizma, kao i edukacije kako svako od nas može dati doprinos očuvanju planete od izuzetno loših uticaja procesa raspadanja tekstila. Zabrinjavajuća je činjenica da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača planete, veći čak i od avio industrije a često tik iza naftne.

U okviru 47. po redu Beogradske nedelje mode održana su dva panela sa komplementarnim temama i jedinstvenim ciljem, da se što više subjekata uključi u aktivno zagovaranje održive mode i cirkularne ekonomije. Obe panel diskusije u skladu sa trenutnom situacijom održane su online.

Panel pod nazivom Da li naša odeća uništava planetu? je deo projekta Tekstilni otpad nije u modi, koji realizuju Udruženje za održive inicijative (F.fm) i Centar za unapređenje životne sredine sa idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj tekstilnog otpada po eko-sistem, kao i nedostatak potrebnih regulativa za upravljanje ovom vrstom otpada u našoj zemlji.

U panelu su učestvovali: Prof. Dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku / Newcastle University, Ivana Jovčić – Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine, Prof. Vladimir Đurđević – klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, a moderatorke su Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke F.fm podcasta o održivoj modi anchor.fm/fashionfm instagram.com/ffm_podcast.
Na panelu su adresirane negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali i razgovarati o tome šta treba raditi da bi se neke stvari promenile na bolje.

Na panelu  Održiva – cirkularna ekonomija modne industrije se diskutovalo na temu ciljeva, koncepta, perspektive, mape puta cirkularne ekonomije u Srbiji, kao i o izazovima u tranziciji na CE.Govoriće se i o sporoj modi, ponovnoj upotrebi iskorišćenih resursa, deljenju i pružanju usluga umesto kupovine novih komada, produžavanju životnog veka tekstila i sl.

Učesnici panela su Maja Radetić, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta, Miloš Ivković, direktor IVKO woman i predsednik UO klastera FACTS, Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj Srbije, Ana Trošić Trajković, modni dizajner, a moderator će biti Nenad Radujević, direktor Beogradske nedelje mode. Interesantne činjenice – Količina odeće kupljene u Srbiji je 80 000t godišnje, često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (polyester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa. Uzrok je sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelje u nedelju, motivišući nas da nabavljamo nove odevne komade po jeftinijim cenama. Kako kupujemo, tako i bacamo: predviđa se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten