Performans inkluzivne mode: “Would you wear our skin?”

Treće veče 48. Perwoll Fashion Week-a izveden je “Would you wear our skin?” performans inkluzivne mode “Pirate art”, startapa iz Beograda, koji je nastao sa ciljem razvoja estetskih obloga namenjenih osobama sa invaliditetom.

Protetici je otvoren put ulaska u svet modne industrije, a osobama sa invaliditetom pristup inkluzivnoj modi, koja je sve aktuelnija tema današnjice. Razvoj skinova ostvaruje se u saradnji sa modnim dizajnerima koji imaju priliku da svoju kreativnost prikažu kroz jednu sasvim novu vrstu odeće. U prve četiri kolekcije svoj rad su predstavili Nevena Ivanović – NEO, Tatjana Ostojić, Olja Marković i Danko Radulović. Za buduće kolekcije očekuje se saradnja kako sa mladim i perspektivnim dizajnerima tako i sa poznatim svetskim brendovima.

Koncept COVER-SKIN nudi puno mogućnosti za razliku od dostupnih rešenja gde korisnik, za bilo kakvu promenu izgleda proteze mora da kupi novu estetsku oblogu dok se u “Pirate artu”, COVER se kupuje jednom i koristi kao jednostavna i dugotrajna baza dok se SKIN presvlači, menja i kombinuje kao i bilo koji komad odeće ili aksesoara. 

Estetske obloge ohrabruju ljude na daljem životnom putu i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Uz pomoć ovakve koncepcije estetske obloge, osobe sa invaliditetom će dobiti mnogo više samopouzdanja da svoju različitost predstave svetu sa ponosom ne aludirajući na tragične stvari koje su im se dogodile u životu, a koje uglavnom izazivaju sažaljenje. Ove obloge su postale veoma tražen trend u svetu protetike i prilika da se svetu ponudi kao bolja alternativa postojećim rešenjima. Tip obloge koju “Pirate art” razvija zbog svojih tehničkih karakteristika, biće prepoznat kod velikog broja potencijalnih korisnika širom sveta, a zbog svojih širokih mogućnosti u pogledu dizajna, otići će čak nekoliko stepenika dalje, od svih rešenja koje se nude.

Ideja za ovim proizvodom je potekla od Arsena Arsenovića, osobe sa invaliditetom, korisnika proteze. On je bio nezadovoljan izgledom svoje  proteze te je odlučio da to promeni i pronađe rešenje za estetski odbojan izgled svog protetičkog pomagala. Tokom nekoliko godina istraživanja pređen je dug put u razvoju ovog nesvakidašnjeg proizvoda. Počeci su bili okrenuti 3D štampi i drugim dostupnim tehnologijama fabrikacije, ali korisnici su tražili nešto novo, praktičnije i modernije. Tako je rođena ideja za proizvodnjom nove vrste odeće SKIN-a, koji će se “oblačiti” preko klasične estetske obloge odnosno COVER-a. 

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten