Počinje 50. jubilarna Beogradska nedelja mode

Modni studio Click, sa uverenjem da moda jeste umetnost, više od 25 godina organizuje Beogradsku nedelju mode, kojom razvija i podržava domaće modno tržište i publiku. Prva nedelja mode u istočnoj Evropi, sada obeležava svoje 50-to izdanje. Posebnu atrakciju ovom jubileju daje ekskluzivni partner manifestacije –  L’Oreal Paris, globalni lider u industriji lepote, zbog čega se ovogodišna manifestacija zove L’Oreal Fashion Week.

Ljubitelji mode i umetnosti, u periodu od 8. novembra do 1. decembra, uživaće u vrhunskom programu, dostojnom ovog jubileja, koji će trajati više od 3 nedelje.

Jubilarni program predstaviće najvažnije aspekte manifestacije, pre svega, razvoj autorskog modnog dizajna, kojem je Beogradska nedelja mode od samog početka suštinski posvećena i kome je dala neprocenjiv doprinos.Mnogi dizajneri su uz ovu smotru  mode počeli, rasli, oblikovali se i postali prepoznatljivi, a ovom prilikom će na Reviji svečanog otvaranja LOreal Fashion Week-a predstaviti svoje viđenje teme Fashion is art. Biće ovo i svojevrstan presek srpske modne scene, jer će se na reviji predstaviti 80tak prepoznatljivih modnih imena od 90tih do danas. 

Dizajneri koji izlažu tokom programa Autorski modni dizajn, kreću se od legendi poput Dragane Ognjenović, koja je otvorila  prvo izdanje Nedelje mode, preko Dode Komad, uvažene profesorke FPU, Boška Jakovljevića i njegove atraktivne muške mode, sjajnih dizajnera iz Belgrade Design districta i talentovane Nevene Ivanović, sve do Igora Todorović, koji će biti u samom finalu ovog 50. izdanja.

Podrška domaćim modnim brendovima je takođe obeležila dosadašnje Nedelje mode, tako da će se u okviru Gala revije predstaviti najznačajniji srpski modni brendovi, sa najnovijim modelima. Pojedini učesnici, autori i brendovi, već odavno su prešli granice naše zemlje zahvaljujući i promocijama na BFWu,  a neki od njih su stekli i globalnu popularnost.

Beogradska nedelja mode poslednjih nekoliko godina izaziva snažne emocije kod publike, ali i učesnika, gajeći sećanje i tako se zahvalivši velikanima kao što su profesorka Anđelka Slijepčević, osnivač katedre za savremeno odevanje, kreatori Aleksandar Joksimović i Mirjana Marić, ali i diva srpskog filma Milena Dravić.

Ovoga puta omaž revija je posvećena Jovanki Broz sa kreacijama koje su inspirisane otmenošću i elegancijom, nekadašnje prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent domaće modne industrije. Zato je i pokrovitelj ove revije današnja prva dama – gospođa Tamara Vučić. Modele za ovu posebnu reviju će kreirati, pored domaćih, i dizajneri iz svih Ex Yu Republika, a posebnu vrednost kreacijama daće i činjenica da su neki kreirani od originalnih materijala koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa predsednikom Titom. Veliku zahvalnost organizator duguje porodici Jovanke Broz, koja je ustupila ove materijale kreativcima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Inače, BFW je godinama deo projekata koji povezuju domaću mondu scenu sa regionom i vodećim centrima mode u svetu, što manifestaciji daje i Internacionalni karakter. U tom domenu su posebno cenjeni nastupi atraktivnih inostranih kreatora u Beogradu, kao i uspesi naših kreatora na internacionlnim projektima širom sveta.

Pored svojih osnovni zadataka, predstavljanja autorskih kolekcija i preseka aktuelnih modnih trendova, Nedelja mode već godinama pruža svesrdnu podršku mladim i samostalnim autorima kroz stalni program Fashion Incubator. Sigurni smo da će sjajnu priliku da na pravi način započnu svoje profesionalne karijere, premijerno pred brojnom L’Oreal Fashion Week publikom, maksimalno iskoristiti učesnici revija najboljih mladih srpskih dizajnera i studenata, i da će neki od njih, na narednim Nedeljama mode, predstaviti kao uspešne zvezde srpske mode.

Kroz edukativni, tribinski i izložbeni program,do sada su plasirane važne i aktuelne teme, kao što su održiva moda, cirkularna ekonomija, ženska emancipacija, očuvanje i promocija našeg kulturnog nasleđa. Projekti Zubun, Stari zanati za novo doba, Savremeni život kulturnog nasleđa i Beli dan, privukli su veliku pažnju stručne i šire javnosti i pokazali kako BFW, svojevrsnim umetničkim načinom doprinosi očuvanju i promociji srpskog kulturnog nasleđa u lokalnim i međunarodnim okvirima.

Aktivizam i humanitarne aktivnosti na BFWu su, kroz brojne društveno odgovorne projekte, skrenuli pažnju na određene probleme u našem društvu i približavanju rešenja problema.

BFW Choice koncept osnažuje mlade i samostalne dizajnere, uspostavljanjem Pop Up i Concept radnji kroz koje dobijaju podršku komercijalnom plasiraju njihovih proizvoda. Posebno smo ponosni na jedan od naših najvažnijih projekata a to je formiranje Udruženja BFW Design Collective, kroz koje su stvorili mrežu koja povezuje više od 80 nezavisnih srpskih dizajnera, u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Retrospektivnom multimedijalnom izložbom BFW x 50 koja će nas provesti kroz najznačajnije aspekte manifestacije,započinje prateći program, a sledeizložbe modnih fotografija, skica i crteža, i to su samo neki od sadržaja koji će akcentovati povezanost mode i umetnosti.

Program će se realizovati na brojnim atraktivnim lokacijama kao što je Belexpocentar, Narodno pozorište, Dorćol Platz i gradski galerijski prostori – Silosi, Štab  i Haos. Manifestaciju će i ovom prilikom pratiti vodeći domaći mediji, kao i mnogobrojni strani novinari, koji ovu nedelju mode prate već godinama i kroz izveštavanje promovišu i Srbiju i njenu modnu scenu.

Evo kako u brojkama izgleda dosadašnji skor manifestacije – na BFW je realizovano 1.100 modnih revija pred preko pola miliona gledalaca, predstavilo se oko 1.500 samostalnih dizajnera, 420 modnih brendova i 180 internacionalnih gostiju, sprovedeno oko 50 humanitarnih akcija i programa, modele nosilo preko 10.000 manekena, u organizaciji angažovano više od 14.000 ljudi, a sve bilo održano na 60 tipičnih i atipičnih gradskih lokacija.  

Ovaj LOreal Fashion Week će opravdati očekivanja modne publike, odisaće kreativnom energijom i snagom domaćeg modnog stvaralaštva.

Dobro došli po 50. put na L’Oreal Fashion Week.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten