Program održive i zelene mode na 52. BFW-u

U vremenu kada klimatske promene vidno utiču na globalnu klimu, a sve više razgovora se vodi o prelasku na održive načine proizvodnje i zelene tehnologije – 52. Perwoll Fashion Week nastavlja tradiciju bavljenja društveno odgovornim temama; ove sezone, posebnu pažnju posvećujemo održivosti u modnoj i tekstilnoj industriji, sa fokusom na cirkularnu ekonomiju i cirkularnu modu.

U kolekcijama mnogih dizajnera koji će izlagati na 52. BFW-u, vidi se povećanje svesti o važnosti korišćenja ekoloških materijala i tehnika. Pored toga, zajedno sa partnerima smo pripremili poseban prateći program koji se direktno bavi ovim temama.

Brza moda i hiperkonzumerizam doveli su do toga da se proizvodi i  kupuje znatno više odeće nego u ranijim dekadama, što istovremeno znači da se znatno više odeće i baca. Da proizvodnja tekstila stane danas, na deponijama bi ga ostalo dovoljno da se oblačimo još ceo jedan vek. Otud, zagovornici cirkularne mode, koja uključuje tehnike reciklaže i prenamene tekstila, podstiču svest o održivosti i odgovornosti u industriji mode, jer se radi o smanjenju bespotrebnog, ekološki štetnog otpada i potrošnje resursa.

Pored ekoloških prednosti, razvoj cirkularne mode podstiče inovacije u dizajnu, tehnologiji i reciklaži, što može dovesti do novih ekoloških i održivih načina proizvodnje odeće. Još jedan od benefita cirkularne mode je što podstiče potrošače da razmišljaju o svojim kupovnim navikama i da donose svesnije odluke prilikom kupovine, promovišući kvalitet i trajnost nad brzom modom.

Ekspertkinja za cirkularnu modu Ana Trošić Trajković okupila je tim mladih (re)dizajnera koji se, kao i ona, snažno protive trajnom uništavanju tekstila, pa tako i planete: Na reviji Better not Burn, Redesigned Experience, Powered by IQOS, koja se održava u nedelju, 05.11.  viđenje ove teme predstaviće dizajneri Emilija Zdravković, Sanja Perić, Divna Lazić, Milutin Lađević, Melanija Vasić, Turbo manipulator & Varikina studio.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten