Revije pobednika konkursa
Re:think Fashion by Perwoll

U drugom delu večeri tri mlada talenta su opravdala pruženu šansu da se predstave publici i započnu svoju profesionalnu karijeru na najznačajnijoj modnoj manifestaciji u regionu.

Saradnja i podrška mladim autorima je jedan od najvažnijih aspekata Beogradske nedelje mode od prvih izdanja manifestacije, a u poslednjih 10 godina fokusirano i kroz platformu Fashion Incubator, koja ima za cilj da prati profesionalni razvoj mladih modnih talenata, da aktivno podržava i pomaže prezentaciju njihovih radova u započinjanju profesionalnih karijera.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE>>>

Na svojoj prvoj samostalnoj reviji predstavili su nam se pobednici prošlogodišnjeg konkursa Re:Think Fashion by Perwoll. Marija Olimp je predstavila kolekciju Metanoia inspirisanu svim promenama, nedoumicama, željama i strahovima koji prate stvaranje jednog umetničkog dela. Ženski arhetip Atine i preispitivanje naših, kako stvarnih tako i digitalnih identiteta, takodje predstavljaju dominantne elemente inspiracije. Kolekcija je izradjena od odbačenih ostataka (restlova) tekstila, redizajniranih second hand komada, oslikanog tekstila, modelovanih elemenata i bio-materijala. Emilija Zdravković – AMELIE se predstavila kolekcijom Apnea, čije ime predstavlja sindrom kratkotrajnog prekida spoljašnjeg disanja tokom spavanja , što dovodi naš um do stanja eruptivne kreative.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE>>>

Ovo nije samo moda, već manifestacija Emilijinog unutrašnjeg putovanja, putovanja ka spoznaji sopstvene autentičnosti. Održivost je temeljna vrednost koju njen brend neguje, pri čemu je kolekcija kreirana od najprirodnijeg materijala – lana, ističući upcycled elemente, dok su boje dobijene isključivo prirodnim putem (jasmin, kafa, nar, kora drveta oraha). Takođe, u kolekciji su prisutni reciklirani delovi onoga što u domaćinstvu nazivamo neupotrebljivim, doprinoseći dugotrajnosti i ekološkoj odgovornosti (kablovi od lampi i pegli, zavese, tegovi iz zavesa…). Nikola Kojić – MOKUNA je predstavio kolekciju PHOTOSYNTHESIS, sama fotosinteza ne samo da nosi simboliku energije života, već i apsolutne povezanosti momenta „buđenja“ pojedinca i buđenja cveta kao objekta iz prirode. Glavna ideja i polje istraživanja je momenat unutrašnjeg doživljaja sebe i sveta oko nas. Akcenat se, ovaj put, stavlja na sam trenutak samospoznaje, prihvatanja i odaljavanja od energije koja nas sputava i povratak prirodi, korenima, nama samima… Veći deo komada urađen je od ručno pustovane vune, a kroz celu kolekciju provlači se veliki broj elemenata ručnog šivenja i ručne finalne dorade.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE>>>

Ove buduće zvezde našeg modnog neba, zablistale su bezgraničnom kreativnošću i sjajnim modelima objasnili da konzumiranje mode treba da bude promišljeno. Ujedno su potvrdili svoju posvećenost REdizajnu, REcikliranju i REgeneraciji, kojom odeća dobija novu vrednost i značenje. Oni su od strane brenda Perwoll dobili podršku za izradu prikazanih kolekcija.

Inače, Fashion Incubator je projekat BFW Design Collectiva udruženja dizajnera okupljenih oko Beogradske nedelje mode, a podržan je od strane brenda Perwoll koji godinama utiče na pozitivne promene u svetu mode, podrazumevajući održiv pristup pri konzumaciji odeće, posebno kroz proces produžavanja trajanja tkanina i promociju reciklaže, redizajna i obnovljivosti.

S obzirom na uspeh ovog projekta u najavi je i novi konkurs Re:Think Fashion by Perwoll za 2024. godinu koji će startovati od maja ove godine i ponovo biti namenjen mladim dizajnerima i studentima mode u našoj zemlji.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten