BFW Cirkularni Dan: (Re)kreacija

Pripremajući predstojeću prolećnu Beogradsku nedelju mode poseban izazov je bio napraviti iskorak u odnosu na prethodno izdanje Cirkularnog dana kada su postavljeni visoki standardi u smislu programa i sadržaja, posećenosti i pozitivnih reakcija, zato smo se odlučili da odemo korak dalje i pokrenemo cirkularni proces. Ovoga puta će to biti proces nad jednim odevnim predmetom, u jednom gradu, na jedan dan, ali ako se posetiocima dopadne, možda nam ovakvi događaji pređu u naviku.

Dakle, ReKreacija: Shirts up!  Očekujemo vas u sredu 17. aprila u KC Grad naprodajnoj“ izložbi dizajnerski redizajniranih belih košulja.  Do tada će Tim mladih talentovanih dizajnera, na čelu sa  dizajnerkom i našom koordinatorkom za program održive mode na BFW-u Anom Trošić Trajković, pripremiti redizajniranu kolekciju u kojoj se za materijal koriste – stare bele košulje. Dekonstrukcijom, drapiranjem, tehnikama manipulacije tekstila, bez korišćenja drugog materijala, ukrasa, bojenja, izradiće kolekciju unikatnih odevnih predmeta, neutralnu u smislu veličine i roda. Tu kolekciju moći ćete da „kupite“, odnosno zamenite – košuljama, belim i starim, a  cene eksponata biće izražene u komadima belih košulja.

Ukoliko vam je teško da se odreknete vaše dugo nošene ali omiljene bele košulje, a želite ipak neku promenu, donesite je, jer ćete na licu mesta u Pop up workshop studiju dobiti brze live redizajn intervencije.  A Vi možete gledati kako od nečega što ste mogli da bacite, nastaje vaš novi omiljeni odevni  komad.

Možda ste se zapitali – Zašto baš bele košulje? Bela košulja kroz istoriju sa sobom nosi različita značenja i koncepte. Njena jednostavnost, uparena sa lakoćom transformacije, omogućava da joj pripišemo različita značenja i prilagodimo različitim kontekstima. Bez obzira da li je deo formalne odeće, ležerne kombinacije ili simbol protesta, košulja nastavlja da bude jedan od najpopularnijih odevnih predmeta. Upravo iz tog razloga košulja je jedan od odevnih predmeta koji najčešće bacamo, te stoga predstavlja ogroman procenat tekstilnog otpada. U procesu realnog produžavanja životnog veka odevnih komada, košulja – kao predmet podoban promeni, je idealan za dekonstrukciju i redizajn.

U okviru ovog Cirkularnog dana pored prodajne izložbe i workshop studija, u pratećem programu će biti i Vintage and Second Hand Shop, jer je i ovaj vid kruženja garderobe deo rešenja, poenta je da garderoba kruži/cirkuliše a ne da se baca. Raduje nas da je sve veći broj konzumenata ove sve popularnije modne kategorije, posebno omiljene kod generacije Z.

Cilj Cirkularnog dana je podizanje svesti o ekološkim problemima uzrokovanim hiperkonzumerizmom, o velikoj količini tekstilong otpada i kako se on može dodatno iskoristiti. (Re)Kreacija će na kreativan i zabavan način posetioce događaja da uključi u proces redizajniranja odevnih predmeta, a samim tim skrenuti pažnju na važnost održive mode i naše odgovornosti kao potrošača. Ideja je da pokažemo na koji način možemo produžiti vek trajanja odevnog predmeta, odnosno kako redizajnom starog možemo napraviti ’’nov’’, moderan i unikatan komad.

Perwoll Fashion Week vam zakazuje druženje 17. aprila od 18h do 22h,  u KC Grad koji proslavlja svoj 15ti rođendan baš u ovoj nedelji pa će posetioci uživati u slavljeničkoj atmosferi i prigodnom muzičkom programu. Cirkularnom danu u susret, hajde da se menjamo, da redizajniramo, recikliramo, da sve kruži. Do tada imate vremena da pored vaših belih košulja koje biste zamenili, sakupite u svojoj porodici, okruženju, firmi – stare bele košulje i sa ovom neobičnom „monetom“ dođete u „šoping“.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten