THE BEST OFF: Najupečatljiviji modni diktati

46. Perwoll Fashion Week je završen! Kroz revije, izložbe, performanse, panele i diskusije videli smo koji su to aktuelni trendovi, kako razmišljaju neki novi, talentovani, mladi umetnici, postavljena su mnoga društveno odgovorna pitanja… Moda je tretirana kao umetnost, kao biznis i kao ozbiljni činilac društva, sa izraženom svešću o društvenoj odgovornosti i kulturnom nasleđu.
homemore

Autorska moda je jedan od nosećih programa BFW-a. U okviru ovog segmenta svoje nove kolekcije predstavili su afirmisana i prepoznatljiva imena domaće modne scene, a svečano otvaranje je bilo rezervisano za reviju jedne od naših najpriznatijih modnih dizajnerki Draganu Ognjenović, koja je otvorila i prvu Nedelju mode u Beogradu, još 1996. godine.

 

Noizz fashion award Boris Trivan je nastavak regionalnog projekta koji na pravi način afirmiše rad mladih dizajnera. Ovo jedinstveno takmičenje nosi ime po prerano preminulom uredniku Noizz-a, što je dodatno budilo emocije učesnika, ali i publike. Vrednu nagradu, put na London Fashion Week, osvojio je jednoglasnom odlukom žirija Bogdan Mrša.

Maštovitost i originalnost u dizajniranju pokazali su i najmlađi posetioci ovogodišnjeg Perwoll Fashion Week-a. Oni su u okviru zajedničkog projekta Fondacije Novak Đoković i Perwoll Fashion Weeka, “BFW kreativni karavan”, kreirali dres za našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Tendencija promocije neafirmisanih autora nastavljena je kroz izložbu fotografija ONE STEP FORWARD, Andreja Mihailovića pobednika tradicionalnog konkursa BFW InstaShot. Izložba je postavljena u Rajićeva Shopping Centru ispred atraktivnog prostora BFW Choice Pop Up Store-a i bila je aktuelna do kraja Perwoll Fashion Week-a.

 

Specijalni gost Perwoll Fashion Week-a Xavier Chaumette, francuski istoričar mode, saradnik brojnih muzeja i profesor na prestižnim akademijama za modu, održao je u Francuskom institutu predavanje na temu savremene Francuske mode – izmedju nostalgije i revolucije.

Na 46. Perwoll Fashion Week-u realizovan je projekat Beli dan za koji je inspiracija nematerijalna kulturna baština Srbije.  Autori projekta su Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, dok su na zadatu inspiraciju modele realizovale četiri, višestruko nagrađivane, dizajnerke Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković i Nevena Ivanović. Uz podršku Ministarstva kulture ova izložba će biti prezentovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu u decembru ove godine.

Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Perwoll Fashion Week-a, nastavljen je razgovor o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije, a razmišljalo se i o rešenjima za inovacije u modnom poslovanju. Jednodnevna programska celina podrazumevala je Okrugli sto, F.fm open talks i Expo održivih brendova. Učesnici programa bili su predstavnici relevantnih državnih institucija, nadležnih ministarstava, predstavnici privrede, strukovna udruženja, mediji.

Naredni Belgrade Fashion Week očekuje nas krajem marta 2020. a, do tada, planirajte kupovinu novih odevnih komada odgovorno prema sebi i imajte na umu da postoje i sjajni domaći brendovi koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten