Tribute to Vivienne Westwood

Tribute to Vivienne Westwood bio je način da ovdašnji modni dizajneri odaju počast ikoni britanske mode, inovatorki i jednoj od začetnica pank estetike – Vivienne Westwood. Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Budislava Keković, Daniela Glišić, Dejana Momčilović, Igor Todorović, Ivana Najdanović, Jasmina Vujović – GET UP, Lilly Tailor, Marko Feher, Milica Vukadinović, Nevena Ivanović – NEOdesign, Peđa Nerić, Sestre Stevančević, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović i Valentina Obradović interpretirali su uticaj koji je Vivienne  Westwood imala na njih kao dizajnere i poštovaoce mode. Na pisti smo mogli vidi razne elemente koji su karalterisali njen stil – poigravanje sa rodnim elementima, buntovništvo, avangardu, skulpturalnost ali i romantizam i inovativnost i tartan koji je toliko karakteriše. Muzička podloga dodatno je dočaralavala anglomaniju i pank eru po kojoj će je mnogi pamtiti. Kultura sećanja koju BFW gaji mogla se videti i na ovoj reviji, dajući priliku da se modni velikani i inovatori ne zaborave i kreirajući priliku mladim generacijama da se upoznaju sa onima koji su na toliko načina doprineli svetu u kojem živimo.

Vivienne Westwood je jedna od najuticajnijih modnih dizajnerki 20. i 21. veka. Rođena u Engleskoj 1941. godine, Vestvud je stekla slavu 1970-ih kao dizajner pank mode, koju je odlikovala provokativna i buntovna estetika. Od tada je nastavila da pomera granice mode, često koristeći svoj dizajn kao sredstvo društvenog i političkog komentara.

U svom dizajnu često je koristila elemente kao što su lanci, nitne i zihernadle, kao i pocepane tkanine i nekonvencionalne siluete. Njeni dizajni su imali za cilj da šokiraju i izazovu status kvo, i da podstaknu ljude da drugačije razmišljaju o modi.

Njen uticaj ogledao se i u brisanju granica između muške i ženske odeće. 

Bila je glasni zagovornik smanjenja uticaja modne industrije na životnu sredinu i koristila je svoju platformu za promovisanje etičkih i održivih proizvodnih praksi. Njeni napori su pomogli da se podigne svest o negativnom uticaju brze mode na životnu sredinu i prava radnika.

Osim njenog doprinosa modi, Vestvud je takođe bila važna kulturna ličnost. Koristila je svoju platformu da se zalaže za različite društvene ciljeve, uključujući antinuklearni pokret i prava LGBTI+ osoba. Njen aktivizam je pomogao da se skrene pažnja na ova pitanja i inspiriše druge da preduzmu akciju.

POGLEDAJ SVE FOTOGRAFIJE >>>

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten