U susret jubileju

Jubilarno 40. izdanje Belgrade Fashion Week-a biće otvoreno specijalnim događajem u kom će učestvovati više dizajnera koji se vezuju za početke prve Nedelje mode u Istočnoj Evropi. Obeležavanje dvodecenijskog rada biće povod da ove sezone Nedelja mode doživi svoje XL izdanje pa će publika moći da uživa u revijama, izložbama i drugom pratećem program, duže nego što je to uobičajeno za BFW homemore- čak pune dve nedelje  – od 23. oktobra do 8. novembra. 

Beogradska nedelja mode nastala je kao skromna manifestacija koja se zasnivala na entuzijazmu i ambiciji mladih ljudi, ali je posvećenim radom i udruženom kreativnom energijom danas jedan od najznajačnijih modnih projekata u regionu. Svečano otvaranje 40. izdanja BFW-a obeležiće revija na kojoj će se pojaviti brojni dizajneri koji susigorno zaslužni za građenje ove značajne modnemanifestacije, kao i zvezde modelinga tog vremena koje su sada ostvareni i uspešni ljudi u oblastima kojima se danas bave.

Dan posle svečanog otvaranja, 24. oktobra, Igor Todorović predstaviće se kolekcijom “Monogram” za sezonu jesen-zima 2016/17 , a u potrazi za ambijentom dovoljno glamuroznim za predstavljanje svoje poslednje kolekcije, Igor je odabrao Pozorište na Terazijama.
Najznačajniji modni trenuci u protekle dve i po decenije biće posebno predstavljeni na izložbi pod nazivom „Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji”. Uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda domaće modne scene pružiće brojne kreacije i arhivske fotografije koje će biti izložene u Muzeju primenjenih umetnosti, od 27. oktobra do 19. novembra. Autori izložbe, mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, uz pomoć saradnika Igora Stepančića, dizajnera postavke i Milice Cukić, koordinatora saradnje ispred MPU-a, potrudili su se da izložba na sistematski i celovit način prikaže razvoj domaće autorske mode od devedesetih do danas. Moda se brzo kreće, pa izlaganje dosadašnjih iskustava za cilj ima da široj publici predstavi prošlost modne kreativnosti, a stručnoj javnosti ponudi okvir za promišljanje budućnosti. Manji broj prikazanih dizajnera više se ne bavi samostalno modom, pa ni modom uopšte; dok je jedan broj danas deo svetske modne scene. Biće zanimnjivo prisetiti se kultnih modela devedestih, ili početaka Čumić distrikta; zapitati se zašto su pojedini talenti odustali, ili otišli u druge vode – geografske ili poslovne. Izložbu će pratiti off program sačinjen od stručne konferencije, okruglih stolova, dečijih radionica i sustreta sa dizajnerima, kao i stručno vođenje kroz postavku.
Poseban događaj biće još jedna zanimljiva izložba u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, pod nazivom BFW Outstanding moments.

Podrška mladim talentima neće izostati ni ovoga puta. Svoje radove prikazaće studenti i diplomci vodećih modnih akademija u Srbiji, a na programu je i revija pobednika konkursa B FUTURE sa prethodne Nedelje mode.

Tradicionalno, Beogradska nedelja mode sprovodi društveno odgovornu kampanju, a ovoga puta biće promovisan značaj testiranja na HIV. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i partnerskim ustanovama i udruženjima, biće organizovane akcije dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja na HIV za vreme održavanja revija. Testiranje je u modi! – glavna je poruka zajedničke aktivacije.

Ovo jubilarno izdanje Beogradske nedelje mode, u svom XL izdanju okupiće preko 50 dizajnera, imaće blizu 40 najrazličitijih programa, više od 30 revija i nekoliko zanimljivih izložbi, koje će nas podsetiti na stare trendove, neke drage ljude i nezaboravne trenutke sa ove modne manifestacije.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply