CENTRAL EUROPEAN FASHION DAYS

Osećaj za lepo još jednom prilikom je postao univerzalni jezik, kojim su govorili svi učesnici i posetioci takmičenja modnih dizajnera u okviru projekta Central European Fashion Days – CEFD. Domaći predstavnici na ovom modnom projektu bili su Ana Ljubinković, kao etablirani modni dizajner i modni dvojac MATES, koji je učestvovao na takmičenju mladih dizajnera ove regije homemore

Naša poznata dizajnerka Ana Ljubinković novom kolekcijom inspirisanom news1more goblenima predstavljala je Srbiju. Ana je prikazala unikatne i originalne modele kojim je obuhvatila sve značajne kulturne elemente naše zemlje. Prepoznatljivom umetničkom smelošću i kreativnim kombinacijama, ostavila je snažan utisak na evropsku publiku i dobila velike pohvale brojnih modnih kritičara i medija.

Posebnu atrakciju Central European Fashion Days-a predstavljalo je veliko takmičenje „Gombold újra“ koje je i ove godine opravdalo svoj veliki evropski značaj okupljajuću mlade modne talente iz čak šest zemalja. Takmičenje koje je ranije bilo rezervisano samo za dizajnere Višegradske četvorke – čŒeške, Poljske, Mađarske i Slovačke, ovoga puta bilo je namenjeno i učesnicima iz Srbije i Hrvatske.

S obzirom na činjenicu da je takmičenje nastavilo da neguje kulturu i kulturno nasleđe zemalja učesnica sa ciljem međusobnog upoznavanja, svaki od učesnika je predstavio dizajnersko rešenje koje je bilo inspirisano karakterističnim srednjeevropskim motivima. Glavni izazov učesnicima je bio taj da su morali da koriste inspiraciju iz drugih zemalja, pa čak i da koriste elemente zajedničkog kulturnog nasleđa više zemalja, a ne samo iz svoje domovine.

Tako su Marko Ilijev i Saša Stević, koji na modnoj sceni nastupaju kao duo MATES, prikazali svoju mini kolekciju inspirisanu poznatom českom ilustratorkom Kvetom Pacovskom. Š iroki kaputi, suknje sa faltama, jarke nijanse crvene i roze bile su karakteristične za kreacije ovog modnog dvojca. Predstavljajući svoj brend, mladi dizajneri imali su priliku da zatvore reviju i ovo veliko takmičenje i tako zasigurno ostanu upamćeni kao perspektivni srpski kreatori.

Inače, dizajneri modnog brenda MATES su deo Fashion Incubatora koji je Beogradska nedelja mode pokrenula prošle sezone, te njihov uspeh na takmičenju predstavlja prve rezultate jednog drugačijeg i ozbiljnijeg pristupa studentima mode, kao i mladim dizajnerima uopšte. Nakon učešća na evropskom takmičenju, beogradska publika imaće priliku da vidi njihovu kolekciju u okviru 38. Beogradske nedelje mode.

Glavnu nagradu međunarodnog takmičenja „Gombold újra“ osvojila je dizajnerka muške mode Ester Kubisz iz čŒeške, dok je ostalim finalistima zagarantovana promocija u celoj srednjeevropskoj regiji tokom narednih godinu dana.

Podsećamo da je dvadeset finalista konkursa ocenjivao internacionalni šestočlani žiri sastavljen od eksperata iz zemalja učesnica. Posebnu čast predstavlja činjenica da je članica Upravnog odbora BFW Design Collective-a, Ksenija Marković bila pozvana da bude deo tog žirija.  

 

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply