Vraćanje starim zanatima kroz savremeno odevanje

Nakon uspešne revije holandskog brenda Futura, u KC Grad postavljena je izložba Exploring Inspirationssa ciljem da se beogradska publika još bolje upozna sa kulturom i modom Holandije. Drugi strani gost, Branko Popović direktor i osnivač Fashionclash-a održao je edukativnu tribinu na temu primene tradicije u savremenom odevanju.

Kroz serije radionica za dizajnere, a čiji je centralni fokus bio ispitivanje mogućnosti primene tradicionalnih zanata sa područja Srbije u savremenom odevanju, nastala je mini-kolekcija koja je bila prikazana na izložbi. Ovi dizajnerski komadi nakita, odeće i obuće, pored svojih savremenih karakteristika, imaju moć da ožive i čuvaju zanate kojima su inspirisani – tradicionalne mustre pletenja iz Sirogojna, opančarske tehnike pletenja kože i filigranski vez u srebru sa izvanrednim detaljima. Tako, na specifičan način ova kolekcija kapsulira nasleđe prošlosti transponovano u savremeno doba. Autori kolekcije su: Conny Groenewegen, Sanne Jansen, Irina Somborac, Nina Sajet, Nhat-Vu Dang, Nenad Sojaković, Amber Ambrose Aurele, Deniz Terli i Jan Jansen. Neki od autora pridružili su se prezentaciji i publika je imala priliku da vidi na čemu trenutno rade. Pored toga, specijalni gost bio je brend Afriek iz Amsterdama. Ovaj brend proizvodi veoma male serije muške odeće izrađene od afričkih tradicionalnih tkanina sa printovima živih boja, a u prilog autentičnosti ovog brenda govori podatak da se u izradi odeće upošljavaju afrički stručnjaci u ovoj oblasti. Projekat je podržan od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands i pripreman je tokom 2015. godine.

Kako bi proširio perspektivu o primeni kulturnog nasleđa u savremenom odevanju, na izložbeni se nastavlja i edukativni program. Naime, gost 39. Belgrade Fashion Week-a bio je Branko Popović, koosnivač i direktor holandskog FASHIONCLASH-a- internacionalne interdisciplinarne platforme za dizajnere i umetnike nove generacije. FASHIONCLASH održao se osmi put, a kao centralnu temu imao je upravo nasleđe (heritage). Takođe u Velikoj galeriji KC Grad, Popović se pridružio učesnicima projekta Exploring Inspirations i domaćim stručnjacimauzapočetoj debati o saglasju tradicionalnog i savremenog i tom prilikom dao svoje viđenje na temu razumevanja porekla u službi formiranja slike budućnosti.

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten

Leave a Reply