Nataša Šarić je nezavisna modna dizajnerka iz Srbije, koja je svoju modnu karijeru započela 1991. godine. Godinu dana kasnije, pridružuje se modnoj agenciji Click sa kojom započinje svoju profesionalnu karijeru. Radila je kao dizajner konfekcije za različite kompanije modne industrije, paralelno na svojim autorskim kolekcijama. Član je brojnih nacionalnih i međunarodnih umetničkih udruženja, i dobitnica je mnogih nagrada za modne revije. Nataša sarađuje sa različitim umetnicima kao što su popularni muzički bendovi, pozorišne grupe, strip crtači, vajari, fotografi, epski umetnici fantazije itd. Iz celog sveta. 

Kombinujući vizuelnu umetnost i modu, Nataša je u profesionalnim krugovima dobro prepoznata po svom autentičnom futurističkom stilu, geometrijskim motivima, živahnoj energiji i pronalaženju inspiracije u filozofiji, nauci i prirodi. Njene kolekcije uvek nude višeslojna značenja, strukture i vizije i nose briljantne reference na izvanredne istorijske i umetničke koncepte (Teslini pronalasci, struktura atoma, Melies, Braća Limijer, svemirska putovanja itd.).

Nataša Šarić, vodi svoj modni studio u Beogradu, Admirala Geprata 14, Beograd, Srbija (www.natasasaric.com)

Izložba Nataše Šarić Neograničena veza – Unlimited ties

Proučavajući potencijal čvora, materijala i forme, Nataša Šarić, u predstavljenim odevnim predmetima, dostiže nov prostorno-estetski kvalitet. Kravate i košulje predstavljaju aspekt identiteta, objekte nabijene snagom trenutka koji objedinjuje početak i kraj, tačku spajanja prošlog i budućeg, fantazmagoričnog i osećajnog. Predmeti su nosioci lične strukture koja čini unikatne forme, senkom prelivene i spojene sa ambijentom galerije. Postavka radova nas uvodi u likovno-prostornu predstavu nalik portalu, povezujući modu, primenjenu umetnost, interpretaciju skulpturalne meke forme, odjeka bezvremenog prenosa tradicionalnog ka savremenom. Kravata nastaje iz apstraktnog koncepta, čvora, forme, spone i personalnog. Tekstilni predmet sadrži jedinstven kod po kome se materijal, petlja i forma transponuju, oblikuju nove odnose, novu savremenost. Likovnost materijala, ahromatska boja sa crvenim akcentima i tekstura sastavni su deo ove transpozicije.

Autorka u svojoj posvećenosti činu stvaranja, repeticijom i rekombinovanjem elemenata, istraživačkom slobodom i nadgradnjom forme uspostavlja dominaciju objekata kao vizuelnih struktura i njihovog odnosa. Decenijsko stvaranje, na prvi pogled konvencionalnih predmeta, odlikuje odjek „od iskona do danas”, transgresija objekta, jedinstvenog predmeta koji je nosilac evokativne snage, tačke susreta suprotnosti: slobodnog i sputanog, svakodnevnog i posebnog, kontinualnog i trenutnog.  

Recenzija izložbe dr. um. Leonora Vekić